Vilske valtakunnansovittelijan toimistolla alkaa taas. Laajat lakot uhkaavat teollisuudessa kuun lopulla. Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto sekä Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat sovittelussa huomenna. Teknologiateollisuuden ja Pro:n sovittelu on torstaina.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden reilu viikko sitten syntynyt kierroksen päänavaussopimus on 25 kuukauden mittainen ja se nostaa palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,3 prosenttia. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksessa kiky-tunteja ei ole.

Muilta osin vientialojen sopimusneuvottelut ovat edelleen isolta osin auki. Pahiten hiertävä asia on hyvin tuttu: työaikaa pidentäneet kiky-tunnit ja niiden kustannusvaikutus. Työantajapuoli haluaa kiky-tunnit säilyttää ja työntekijäpuoli haluaa ne pois.

Aikoinaan Teknologiateollisuus Teollisuusliitto sopivat kiky-tunneista allekirjoituspöytäkirjalla, jonka Teollisuusliitto irtisanoi viime vuoden loppuun. Monilla muilla aloilla kiky-tunnit ovat työehtosopimuksen sisällä, niin myös esimerkiksi Paperiliiton sopimuksessa.

Neuvoteltavana on parhaillaan paljon sopimuksia, joissa kiky-tunnit ovat olleet työehtosopimuksen sisällä. Työmarkkinakierroksen jatkon kannalta seuraavaksi syntyvissä sopimuksissa onkin isot panokset siitä, millaisiin kiky-tunti -ratkaisuun niissä päädytään. Eri neuvottelupöydissä on omat asetelmansa ja kiky-tunneistakin väännettäneen koko kierroksen ajan.