Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Viro | Viron Isänmaa-puolue hallitus­neuvotteluihin reformi­puolueen ja sosiaali­demokraattien kanssa, asiantuntija povaa neuvotteluista vaikeita

Hallitusneuvotteluissa sopuun pitäisi päästä esimerkiksi vironkielisestä koulutuksesta, lapsi- ja perhe-etuuksista, kiihtyvästä inflaatiosta sekä turvallisuuteen ja energiaan liittyvistä kysymyksistä.

Isänmaa-puolueen puheenjohtaja Helir-Valdor Seeder kuvattuna vuonna 2019. Kuva:  Raul Mee / Lehtikuva

Viron Isänmaa-puolue teki lauantaina päätöksen hallitusneuvotteluiden aloittamisesta reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa (SDE).

Isänmaa-puolueen puheenjohtaja Helir-Valdor Seederin mukaan puolueen ensisijainen tavoite tulevissa neuvotteluissa on saada aikaan sopimus, joka tarjoaisi ratkaisuja niihin ongelmiin, jotka ovat iskeneet kovimmin Viron yhteiskuntaan.

Seeder kertoo olevansa tietoinen, että seuraaviin vaaleihin on vain yhdeksän kuukautta aikaa. Hallitusneuvotteluissa sopuun pitäisi päästä kuitenkin esimerkiksi vironkielisestä koulutuksesta, lapsi- ja perhe-etuuksista, kiihtyvästä inflaatiosta sekä turvallisuuteen ja energiaan liittyvistä kysymyksistä.

”Isänmaa-puolue on vaativa näissä kysymyksissä, mutta olen optimistinen sen suhteen, että onnistumme löytämään yhteisen pohjan”, Seeder sanoo.

Seederin mukaan viime vuosien kriiseihin on liittynyt myös hallinnon kriisi, joka on tehnyt Viron valtion johtamisesta vaikeaa ja epävakaata.

Viron pääministeri ja reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas kiitteli Isänmaa-puolueen päätöstä hallitusneuvotteluista.

”Kiitämme Isänmaa-puoluetta ja sosiaalidemokraatteja siitä, että he suostuivat aloittamaan neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi. Kolmella puolueella on vahva yhteinen pohja luoda hallitus, joka tuo Viron kriisien läpi, on virolaismielinen, vahvistaa turvallisuuttamme ja tarjoaa ihmisille taloudellisen turvallisuuden tunnetta”, Kallas sanoi.

Kallas lisäsi, että reformipuolue haluaa asettaa hallitusneuvotteluille nopeasti aikataulun.

Hallituskriisi alkoi viime viikon perjantaina, kun pääministeri Kallas ilmoitti haluavansa lopettaa hallitusyhteistyön keskustapuolueen kanssa.

Politiikan tutkija Martin Mölder Tarton yliopistosta ennustaa neuvotteluista pitkiä ja hankalia.

Koalitioneuvottelut Isänmaa-puolueen, reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien kesken kestävät yli kuukauden, Mölder arvioi STT:lle. Hän myös muistuttaa, että neuvottelut eivät tarkoita, että koalition muodostuminen olisi varmaa.

Isänmaa-puolueen ja reformipuolueen on vaikeaa päästä yhteisymmärrykseen erityisesti lapsi- ja perhe-etuuksista, Mölder arvioi.

Mölderin mukaan Isänmaa-puolueen päätös lähteä neuvotteluihin reformipuolueen kanssa on strategisesti hyvä. Mikäli koalition muodostaminen onnistuu ilman, että Isänmaa-puolue joutuu joustamaan liikaa omista poliittisista arvoistaan, puolue onnistuu näyttämään itsensä hyvässä valossa ensi kevään vaaleja ajatellen.