New York

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat tänään Sveitsin Genevessä. Presidentin keskustelivat keskenään useita tunteja.

Presidentit eivät järjestäneet tapaamisen päätteeksi yhteistä tiedotustilaisuutta, vaan molemmat presidentit pitivät oman lehdistötilaisuutensa tapaamisen päätteeksi.

Putin piti ensimmäisenä oman tiedotustilaisuutensa.

”Tapaamisessamme ei ollut vihamielisyyttä, päinvastoin”, Putin kommentoi The Washington Postin mukaan.

Putin kuvaili hänen suhdettaan Yhdysvaltain presidenttiin Bideniin ”käytännölliseksi” (pragmatic) ja ylisti USA:n presidentin arvomaailmaa.

“Jos minulta kysytään, millainen partneri Biden on, sanoisin että hän on hyvin rakentava”, Putin kuvaili.

“Hän on hyvin tasapainoinen - juuri niin kuin kuvittelinkin. Hän on hyvin kokenut, sen pystyy kertomaan saman tien”, presidentti jatkoi.

Putin sanoi, että Biden ei kutsunut tapaamisessa Putinia Washington D.C:n eikä Putin kutsunut Bidenia Moskovaan.

“Presidentti Biden ei kutsunut minua vieraakseen enkä minä kutsunut häntä vieraakseni. Mielestäni tällaisia vierailuja varten pitää olla oikeat olosuhteet. Sellaiseen tapaamiseen pitää olla valmis”, Putin sanoi.

Vaikka presidentti hehkutti Bidenia rakentavaksi neuvottelukumppaniksi ja neuvotteluja rakentaviksi, hän pysyi väitteissään, että Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden heikentyminen on Yhdysvaltain syytä. Putinilta kysyttiin, voivatko suhteet nyt parantua, mutta presidentin mukaan tätä on vaikea ennustaa.

Venäjän presidentin tiedotustilaisuudessa käytettiin pitkä tovi myös Navalnyin kohtalon puimiseen. Aleksei Navalnyi on venäläinen oppositiojohtaja ja mielipidevanki. Navaltyi yritettiin myrkyttää vuoden 2020 elokuussa, mutta Navalnyi selvisi myrkytyksestä hengissä. Putin syytti Navalnyita myös siitä, että Navalnyi on rikkonut Venäjän lakia useasti, ja että hänen organisoima järjestö olisi yllyttänyt kansalaisia massalevottomuuksiin.

Biden sanoi painottaneensa, että USA puolustaa aina ihmisoikeuksia

Myös Biden kehui tapaamisen yleistä ilmapiiriä hyväksi ja positiiviseksi.

”Sanoin presidentti Putinille, että meillä täytyy olla tietyt tiemerkit, joita me kaikki voimme noudattaa”, Biden kommentoi tiedotustilaisuudessaan.

Biden kertoi myös sanoneensa Putinille, ettei heidän tarkoituksena ole asettua Venäjää vastaan, mutta ”Yhdysvallat tulee aina puolustamaan ihmisoikeuksia”. Biden kertoikin ottaneensa Navalnyin kohtalon ja kahden Venäjällä ”väärin perustein” vangittujen kahden amerikkalaisten tilanteet esille.

Biden painotti, ettei Navalnyin tapauksen saamassa julkisuudessa ole kysymys Venäjän vastustamisesta, vaan ihmisoikeuksien puolustamisesta. Yhdysvaltain presidentin mukaan kaksikon oli tärkeä tavata kasvotusten, jotta Yhdysvaltain viesti Putinille menisi varmasti perille.

Lisäksi Yhdysvaltain presidentti kertoi tehneensä Putinille selväksi, ettei Yhdysvallat tule jatkossa enää hyväksymään Venäjän Yhdysvaltoihin kohdistamia kyberhyökkäyksiä.

Biden kertoi myös sopineensa yhteistyöstä Putinin kanssa yhteistyöstä sen suhteen, ettei Iran ei saisi kehitettyä ydinarsenaaliaan. Biden sanoi, ettei hän usko Putinin tavoittelevan uutta kylmää sotaa Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvaltain presidentti sanoi uskovansa, että Putin ymmärtää, ettei tällainen sota olisi kenenkään etujen mukaista.