Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Voiko Venäjän jäädytettyjä varoja takavarikoida Ukrainan tueksi? – Tuskin onnistuu, arvioivat europarlamentaarikot

Europarlamentaarikot keskustelivat torstain A-talkissa siitä, miten Venäjältä jäädytettyjä varoja voisi hyödyntää Ukrainan tukemiseen.

 Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) sanoi A-talkissa, että Venäjältä jäädytettyjen varojen käytössä on edettävä kansainvälisen oikeuden ja laillisten järjestysten kautta niin, että ne ovat perusteltuja ratkaisuja historian kirjoituksen valossa.
Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) sanoi A-talkissa, että Venäjältä jäädytettyjen varojen käytössä on edettävä kansainvälisen oikeuden ja laillisten järjestysten kautta niin, että ne ovat perusteltuja ratkaisuja historian kirjoituksen valossa.

Venäjältä jäädytettyjä varoja ei voi noin vain hyödyntää Ukrainan tukemiseen, arvioivat europarlamentaarikot A-talkissa torstaina.

– Tässä täytyy edetä kansainvälisen oikeuden ja laillisten järjestysten kautta, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) totesi.

Myös Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen oli samoilla linjoilla. Hän muistutti, että Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen on varoittanut EU:ta tekemästä ratkaisuja, joihin ei ole kansainvälisen eikä yhdysvaltalaisen juridiikan kannalta vankkoja perusteita.

– Yhdysvaltain lainsäädäntö ei nykyisellään sallisi Venäjän varojen takavarikoimista, Pekkarinen sanoi.

Myös Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen muistutti, että on eri asia jäädyttää, kuin takavarikoida valtion omaisuutta.

– Takavarikoiminen vaatisi kansainvälisen yhteisön hyväksymisen. Ja sitä on vaikea saada. Sitten jatkossa saatettaisiin toimia myös muualla maailmassa samalla tavoin.

Euroopan komission ehdotti keskiviikkona suunnitelmaa Venäjältä jäädytettyjen varojen hyödyntämiseksi Ukrainan hyväksi. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU ja sen kumppanit voisivat investoida varat lyhytaikaisesti. Tuotot annettaisiin Ukrainaan korvaamaan Venäjän maalle aiheuttamia tuhoja.

Heinäluoman mukaan Venäjän omaisuuden tuoton käyttö on juridisesti helpompi hoitaa, kuin omaisuuden takavarikointi. 

Pekkarinen sanoi, että yhteisymmärrys olisikin syntynyt siitä, että Venäjältä jäädytettyjen varojen korkotuottoja käytettäisiin Ukrainan hyväksi.

Venäjän varojen laajempi käyttö osaksi rauhansopimusta

Niin Virkkusen kuin Heinäluomankin mukaan Venäjältä jäädytettyjen varojen laajemman käytön täytyisikin olla osa rauhansopimusta.

– Siinä vaiheessa, kun Venäjä vetäytyy Ukrainasta, niin näiden varojen täytyy olla osa sotakorvauksia, Virkkunen sanoi.

Heinäluoma varoitti, että Venäjän varojen käyttö Ukrainan jälleenrakentamiseen ei tulisi tapahtumaan lähikuukausina.

– Marssijärjestys on se, että ensin tapahtuu ne isot ratkaisut Ukrainassa sotarintamalla ja sitten Venäjällä Venäjän hallinnon välttämättömän muutoksen kautta. Ja sitten tulee tämä muu.

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä taas vaati, että EU etsisi keinoja siihen, kuinka sekä Venäjältä jäädytetyt varat että niiden korot, ja myös oligarkkien omaisuus hyödynnettäisiin Ukrainan tukemiseen.

– Ymmärrän, että on myös kriittisiä ääniä, mutta pitää punnita, mikä Venäjän tilanteessa on erityistä ja se on se, että he tekevät erityisen vakavia sotarikoksia ja he uhkaavat koko globaalia järjestystä. Meidän täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön, Alametsä sanoi.

Katso koko A-talkin lähetys Yle Areenasta.