Keväästä 2020 tauolla ollut Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne käynnistyy jälleen, VR Group kertoi perjantaina. VR:n mukaan Venäjä allekirjoitti henkilöjunaliikenteen avaamista koskevan asetuksen torstaina 2.12.2021.

Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Allegro liikennöi 12.12. alkaen maanantaista sunnuntaihin kaksi vuoroa päivässä molempiin suuntiin.

VR:n mukaan matkustamista Suomen ja Venäjän välillä on vielä rajoitettu ja matkaan pääsy edellyttää joko Suomen tai Venäjän kansalaisuutta sekä molempien maiden terveysviranomaisten linjaamia todistuksia.

Terveysturvallisuudesta on matkan aikana huolehdittu kattavin toimenpitein, mm. tehostetulla siivouksella. Junissa on tarjolla käsidesiä, henkilökunta käyttää kasvomaskia ja sen käyttöä suositellaan vahvasti myös matkustajille.

Lisäksi paikanvarauksen algoritmi sijoittaa matkustajat mahdollisuuksien mukaan hajapaikoille, jotta turvavälit ovat mahdollisimman suuret.

– Asiakkaiden turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää ja jatkamme kattavin terveysturvallisuustoimin junissa. Junissa ei ole koko pandemian aikana todettu yhtään tartuntaketjua. Toivomme myös jokaiselta matkustajalta vastuullisuutta - matkaan tulee lähteä vain terveenä, VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri sanoo.

Matkustaminen mahdollista ainoastaan terveystodistuksilla

VR:n mukaan Venäjälle voivat matkustaa kaikki Suomen kansalaiset, mutta ensimmäisten matkojen odotetaan olevan ennen kaikkea työ- ja asiointimatkoja.

– Uskomme ensimmäisten matkustajien olevan kaksoiskansalaisia, välttämättömän syyn takia matkustavia ja liikematkojen takia Venäjälle suuntaavia. Monella on sukua puolin ja toisin, ja lisäksi moni yrittäjä on riippuvainen idänkaupasta, Hurri sanoo.

Vainikkalan rajanylityspaikka aukesi henkilöjunaliikenteelle rajaviranomaisten päätöksellä 18.10.2021.

Muiden kulkumuotojen, kuten lento- ja bussiliikenteen, osalta raja on ollut auki jo pidempään.

Allegro-junavuorojen liput tulivat myyntiin perjantaina 3.12.2021. VR:n mukaan matkustaminen on mahdollista ainoastaan terveystodistuksilla.