Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vuosia Venäjällä asunut Teemu Hartikainen kertoo mielipiteensä venäläisistä – tekee yhden asian selväksi

Teemu Hartikainen pelasi Venäjällä yhdeksän kautta ja tuntee maan tavat. Hänen mukaansa moni venäläinen ei hyväksy Vladimir Putinin sotatoimia.

Teemu Hartikainen pelasi menestyksekkään uran Ufassa KHL:ssä. Kuva:  TASS / Sipa USA / MVPhotos

Teemu Hartikainen, 32, pelasi Venäjän KHL:ssä lähes yhdeksän kautta, takoi läjäpäin tehopisteitä, tienasi isoja rahoja ja nousi seuralegendan asemaan Salavat Julajev Ufassa.

Hartikaisen KHL-ura päättyi pian sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan. Hän lähti pois Venäjältä maaliskuun alussa kesken pudotuspelien.

Ufassa asumiensa vuosien aikana Hartikainen oppi tuntemaan useita venäläisiä ja heidän mielenmaisemaansa eikä ymmärrä, miksi jotkut ihmiset tuomitsevat kaikki venäläiset pahoiksi.

– Venäjällä on paljon ihmisiä, jotka eivät hyväksy sitä, mitä siinä maassa tällä hetkellä tapahtuu. Kaikkia venäläisiä ei voi leimata siitä, mitä heidän päättäjänsä päättää. Ainakin minun, vuosia maassa viettäneen, on vaikea alkaa syyttää jokaista venäläistä, Hartikainen sanoo ja kertoo saaneensa maassa asuessaan aina asiallista kohtelua paikallisilta.

– Ei esimerkiksi entisillä pelikavereillani ole mitään tekemistä sodan kanssa. Ei se heidän päätöksensä ole. Minulla on siellä vieläkin kavereita, joiden kanssa pidän yhteyttä.

Hartikainen ymmärtää niitä venäläisiä, jotka vastustavat Vladimir Putinin sotatoimia, mutta eivät uskalla sanoa sitä ääneen.

– Sanotaan näin, että jos minä olisin niiden rajojen sisäpuolella, niin en rupeaisi laukomaan mielipiteitäni. Toki se on jokaisen oma päätös, mutta pelko vaikuttaa varmasti taustalla, Hartikainen sanoo.

Teemu Hartikainen lähti Ufasta viime keväänä pian sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Kuva:  Daniel Kutepov/ZUMA Wire

Hartikainen oli viime kevättalvella siinä mielessä onnellisessa asemassa, että Ufa päästi suomalaispelaajansa lähtemään ilman vastaanhangoittelua. 24. helmikuuta alkaneen Venäjän hyökkäyksen jälkeen Hartikainen ja monet muut suomalaiset ehtivät kuitenkin kokea piinaavia päiviä ennen kotiinpaluuta.

– Vaikein asia oli tietämättömyys siitä, mitä seuraavana päivänä oikein tapahtuu. Ilmatila suljettiin, ja liikkeellä oli huhua, että kohta rajatkin menevät kiinni, Hartikainen tuumaa.

Lue lisää: Leijonien Teemu Hartikainen teki kalareissullaan inhottavan havainnon – pitää nyt painavan puheenvuoron: ”Uskomatonta!”

Hartikainen vaihtoi tuolloin tietoja monien suomalaisten, Venäjällä toimivien yrittäjien kanssa.

– Kun he alkoivat vetää työntekijöitään pois, niin se oli merkki minullekin, että nyt on aika lähteä. Olisin halunnut kunnioittaa sopimustani, mutta silloin oma turvallisuutenikin alkoi jo mietityttää ja tietenkin myös moraalinen puoli. Silloin päätin lähteä. Ufan kanssa kaikki meni hyvin: lyötiin nimet papereihin ja palkanmaksu loppui siihen, kuten kuuluikin.

Suomessa hän saattoi huokaista helpotuksesta.

– Pariviikkoinen sodan alettua oli hektistä, kun ei tiennyt mitä tapahtuu. Oli hyvä olla perheen luona ja turvassa. Siitä jäi kuitenkin huono maku, kun KHL-urani loppui tuolla tavalla.

Nykyään Hartikainen kiekkoilee Sveitsin pääsarjassa Geneve-Servetten joukkueessa. Hän on Leijonien ydinpelaajia.