Maailman terveysjärjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa 3. heinäkuuta. EPA/AOP

Maailman terveysjärjestö WHO : n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti maanantaina tiedotustilaisuudessa, että paluu ”vanhaan normaaliin” ei tule lähitulevaisuudessa toteutumaan, kertoo uutistoimisto Reuters .

Vahvistettujen koronavirustartuntojen maailmanlaajuinen määrä nousi maanantaina Reutersin seurannan mukaan 13 miljoonaan . Näistä miljoona tartuntaa raportoitiin viiden päivän aikana . WHO : n pääjohtajan mukaan liian moni maa on menossa väärään suuntaan .

– Jos perustietoja ei seurata, ainoa tapa, miten pandemia etenee on se, että se pahenee, pahenee ja pahenee . Mutta sen ei tarvitse olla näin, hän sanoi .

Tilanne on erityisen vakava Amerikan mantereella, jossa vahvistetut koronatartunnat kattavat Reutersin mukaan tällä hetkellä yli puolet maailman tartunnoista . Yhdysvalloissa tartunnat lisääntyvät noin 40 osavaltiossa .

Yhteensä koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa yli 3,3 miljoonaa ja koronakuolemia yli 135 000 .

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut koronaviruksen olevan hallinnassa ja on vaatinut, että koulut avaavat ovensa syksyllä . Muun muassa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on arvostellut tätä .

– Me kaikki haluamme lastemme menevän takaisin kouluun, mutta heidän on mentävä takaisin turvallisesti, Pelosi kommentoi .

WHO : n hätäohjelman johtaja Mike Ryan on kehottanut valtioita välttämään sitä, että kouluista tulisi osa ”poliittista jalkapalloa” . Hänen mukaansa koulut voidaan avata turvallisesti sitten, kun virus on kukistettu .

Jotkut alueet ovat joutuneet ottamaan koronarajoituksia uudelleen käyttöön . Näihin kuuluvat esimerkiksi Melbournen kaupunki Australiassa ja Leicesterin kaupunki Englannissa .

Espanjan Kataloniassa tuomari kumosi pakollisen ulkonaliikkumiskiellon, mutta noin 160 000 asukasta on suositeltu pysymään kotona . Espanja luopui kansallisesta ulkonaliikkumiskiellosta viime kuussa, kun virus vaikutti olevan hallinnassa .

Kaikki uutiset koronaviruksesta.