Finland

Ydinaseet | Raportti: Ydinaseiden määrä väheni pitkään, mutta nyt kehitys näyttää pysähtyneen

Yhdysvallat ja Venäjä lisäävät käyttö­valmiudessa olevien ydin­aseidensa määrää. Asiantuntijan mukaan kumpikin suurvalta näyttää kasvattavan ydinaseiden merkitystä turvallisuus­strategioissaan.

Venäjä esitteli ohjusarsenaaliaan Moskovan Voitonpäivän paraatissa 9. toukokuuta. Kuvassa mannertenvälisiä RS-24 Jars -ohjuksia.

Maailmassa olevien ydinaseiden määrä on jatkanut verkkaista laskuaan 1990-luvun alussa päättyneen kylmän sodan jälkeen. Mutta nyt myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen, arvioi ruotsalainen rauhantutkimus­laitos Sipri maanantaina julkaistussa raportissa.

Laitoksen mukaan tilanne koheni näennäisesti vielä viime vuoden aikana: vuoden 2020 alussa yhdeksällä maalla oli yhteensä 13 400 ydinasetta, kun tämän vuoden alussa niitä oli yhteensä 13 080.

Käyttövalmiudessa pidettyjen ydinaseiden määrä on kuitenkin vuoden aikavälillä kasvanut 3 720:stä 3 825:een, Sipri kertoo ja luonnehtii tilannetta huolestuttavaksi.

Kaksi suurinta ydinasevaltaa – Yhdysvallat ja Venäjä – ovat kumpikin lisänneet käyttövalmiudessa olevien ydinaseidensa määrää noin 50:llä vuoden aikana. Maakaksikolla on yhteensä noin 2 000 ydinasetta, jotka ovat käytettävissä heti tilanteen vaatiessa.

Muut ydinasevallat ovat Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea. Myös Britannialla ja Ranskalla on suuri määrä ydinaseita käyttövalmiudessa, joko ohjuksiin asennettuina tai sotilastuki­kohtiin sijoitettuina.

Siprin mukaan Yhdysvalloilla ja Venäjällä on kummallakin kunnianhimoisia ohjelmia, joilla pyritään uudenaikaistamaan muun muassa ydinase­arsenaalia ja ohjusjärjestelmiä.

”Sekä Venäjä että Yhdysvallat näyttävät lisäävän ydinaseiden merkitystä kansallisissa turvallisuus­strategioissaan”, toteaa Federation of American Scientists -järjestön ydinasetutkimuksen johtaja Hans M. Kristensen Siprin tiedotteessa.

Kristensenin mukaan pientä lievennystä huoliin toi se, että Yhdysvallat ja Venäjä päättivät alkukeväällä jatkaa viidellä vuodella niin sanottua Uusi Start -sopimusta, joilla on määrä vähentää ydinaseita. Hänen mukaansa paljon muuhun ei kuitenkaan näytä nyt olevan haluja.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän johtaja Vladimir Putin sopivat puhelimessa Uusi Start -sopimuksen jatkosta pian sen jälkeen, kun Biden nousi maansa presidentiksi tammikuussa. Kaksikko tapaa ensi kerran Bidenin presidentti­kaudella keskiviikkona Sveitsin Genevessä.

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)