Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yhä useampi verkkosivu kysyy maili­osoitettasi – tässä syy

Sähköpostiosoitteesta on tullut entistä tärkeämpi keino ihmisten seuraamiseksi internetissä, The New York Times kertoo.

Sähköpostiosoitteen näpyttelyä verkkosivun kyselyyn kannattaa miettiä hetki. Osoitetta voidaan käyttää seurantaan. Kuva:  PetraD / Colourbox

Ihmisten seuraaminen netissä kohdennettua mainontaa varten sai takaiskun, kun Mozilla Firefoxin ja Google Chromen kaltaiset selaimet iskivät seurannassa perinteisesti käytettyjä keinoja vastaan. Korvaajaksi on noussut sähköpostiosoite, kertoo The New York Times (maksumuuri).

Jotta mainostajat, julkaisijat ja sovelluskehittäjät ymmärtäisivät käyttäjäkuntaansa paremmin, he pyrkivät seuraamaan käyttäjiä halki internetin. Tällä tavalla ihmisistä muodostuu vähitellen yllättävänkin kattava kokoelma tietoja, joiden avulla vaikkapa verkon kenkäkauppias tietää henkilön harrastavan juoksemista.

Seurantaan tarvitaan jokin käyttäjästä eri verkkosivuille jäävä jälki. Tyypillisesti tämä on ollut selaimissa majaileva evästetiedosto. Esimerkiksi Google on kuitenkin hylkäämässä evästeet toisenlaisella ja teoriassa paremmin käyttäjän yksityisyyttä varjelevalla tekniikalla. Kaikki eivät ole yksityisyydestä samaa mieltä.

Lue lisää: Chromen odotettu parannus myöhästyy

Mainostajat ovat kuitenkin jo ryhtyneet toimiin seurannan jatkamiseksi. NYT:n mukaan voit yhä useammin törmätä verkossa sähköpostiosoitteesi kysymiseen. Verrattain viattomalta vaikuttava pyyntö voi tarkoittaa, että jatkossa osoitteestasi tulee seurannassa käytetty tunniste, kun yhä useampi sivusto turvautuu samaan tapaan käyttäjän tunnistamiseksi.

Yksi tällainen sähköpostiosoitteisiin nojaava seurantatekniikka on nimeltään Unified ID (UID) 2.0. Siinä ei oteta talteen selkokielisiä osoitteita, vaan ne muutetaan ensin sarjaksi merkkejä ja numeroita, jotka toimivat ”sormenjälkenä” UID:tä käyttävillä sivuilla tai vaikka puhelinsovelluksissa.

– Kuvittele, jos kivijalkaliikkeen työntekijä kysyisi sinulta nimeä ennen kuin astut sisään. Sähköpostiosoite voi kuitenkin olla vieläkin paljastavampi, koska se voidaan liittää muuhun tietoon, kuten missä kävit koulua, minkä merkkistä ja mallista autoa ajat ja mikä on etnisyytesi, NYT hahmottaa.

Varsinkin Googlen Gmail-sähköpostipalvelun käyttäjät voivat kuitenkin turvautua helppoon kikkaan seurannan estämiseksi: Voit käyttää jokaisessa verkkopalvelussa muunnelmaa osoitteestasi käyttämällä plus- ja miinusmerkkejä ja lisäämällä niiden perään jotakin tyyliin omanimi+jotain@gmail.com. Gmail ei siitä välitä, mutta sinusta ei jää verkkosivuille yhtä ja samaa osoitetta, jota voidaan seurata.

Lue lisää: Arveluttaako sähköpostiosoitteen syöttäminen? Kertakäyttöosoite pelastaa

Tosin jos normaali osoitteesi koostuu etu- ja sukunimestä, niiden avulla on jo saatettu kerätä sinusta paljon toisiinsa liitettyä tietoa ympäri verkkoa.

Voit myös tehdä aidosti kertakäyttöisiä sähköpostiosoitteita jokaista palvelua varten. Tosin osoitteiden muistamisesta voi tulla vaikeaa. Vaihtoehto on käyttää jotakin palvelua, joka antaa luoda sähköpostiosoitteen, johon tulevat viestit ohjataan oikeaan osoitteeseesi. Näissä voi kuitenkin olla esimerkiksi viiden ilmaisen osoitteen rajoitus, jonka jälkeen palvelusta pitää maksaa.