Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yhdysvallat kertoo jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa maan yläpuolella

Korkealla lentävää palloa ei ole ammuttu alas, koska putoavan romun pelätään vaarantavan ihmisiä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön eli Pentagonin virkamieslähde kertoi ilmapallon olevan Yhdysvaltojen luoteisosien yläpuolella. Kuva:  Eva Hambach / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa, joka lentää korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella. Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikuttaa tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat laativat suunnitelman ilmapallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhotusta ilmapallosta syntyvän romun arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla.

Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde. Ilmapallon kerrotaan lentävän Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella. Alueella on useita tarkkaan varjeltuja Yhdysvaltain asevoimien laitoksia, kuten ilmavoimien tukikohtia ja ohjussiiloja.

”Selvästi tämä ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli”, virkamieslähde kommentoi.

Ilmapallon aiheuttama tiedusteluvaara arvioidaan kuitenkin vähäiseksi. Ilmapallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Yhdysvaltain hävittäjät lähetettiin tarkastamaan ilmapallo sen ollessa Montanan osavaltion yllä. Ilmapallo lentää niin korkealla, ettei siitä ole vaaraa kaupalliselle lentoliikenteelle.

Kiina on lähettänyt tiedusteluilmapalloja Yhdysvaltoihin aiemminkin, mutta nyt havaittu pallo on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa tavallista pidempään.

Virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on esittänyt protestin Kiinalle havaitsemastaan ilmapallosta. Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet muun muassa Taiwaninsalmen jännitteiden takia.