Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yhdysvallat uskoo, että Kiina valmistautuu iskemään Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns sanoi torstaina, että Kiinan presidentin Xi Jinpingin Taiwaniin kohdistuvia pyrkimyksiä ei pidä aliarvioida. Asiasta uutisoi Reuters.

Burns sanoi, että Yhdysvallat tietää "tiedustelutietojen perusteella", että Xi oli käskenyt armeijansa olla valmiina suorittamaan hyökkäyksen itsehallinnolliseen Taiwaniin vuoteen 2027 mennessä.

– Se ei tarkoita, että hän olisi päättänyt tehdä hyökkäyksen vuonna 2027 tai jonain muuna vuonna, mutta se on muistutus siitä, miten vakavasti hän on keskittynyt (hyökkäyksen mahdollisuuteen) ja miten kunnianhimoinen hän on, Burns sanoi Georgetownin yliopistossa Washingtonissa järjestetyssä tilaisuudessa.

– Meidän arviomme CIA:ssa on, että en aliarvioisi presidentti Xin kunnianhimoa Taiwanin suhteen, Burns sanoi ja lisäsi, että Kiinan johtaja oli todennäköisesti "yllättynyt ja järkyttynyt" Venäjän armeijan ja sen asejärjestelmien "erittäin huonosta suorituskyvystä" Ukrainassa.

Venäjä ja Kiina sopivat viime helmikuussa "kumppanuudesta ilman rajoja" juuri ennen Venäjän joukkojen hyökkäystä Ukrainaan. Maiden taloudellinen yhteistyö on lisääntynyt, kun Venäjän yhteydet länteen ovat kutistuneet.

Kiina on pidättäytynyt tuomitsemasta Venäjän Ukrainan vastaista hyökkäyssotaa mutta varonut antamasta suoraa materiaalista tukea Venäjälle länsimaiden pakotteiden pelossa.

– Mielestäni on virhe aliarvioida molemminpuolista sitoutumista tähän kumppanuuteen, mutta ei se ole täysin rajaton ystävyys, Burns sanoi.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns puhui CIA:n päämajassa Langleyssä 8. heinäkuuta 2022. Arkistokuva. Chris Kleponis/UPI/Shutterstock/AOP

Kiina ”suurin geopoliittinen haaste”

Burns puhui Georgetownin yliopistolla samoihin aikoihin, kun Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat silloisesta epäillystä kiinalaisesta vakoilupallosta maan yllä. Vakoilupalloksi sittemmin varmistunut esine ammuttiin alas lauantai-iltana Suomen aikaa.

Burns ei maininnut puhuessaan vakoilupalloon liittyvää tilannetta mutta kutsui Kiinaa "suurimmaksi geopoliittiseksi haasteeksi", jonka Yhdysvallat tällä hetkellä kohtaa.

– Kilpailu Kiinan kanssa on ainutlaatuista mittakaavaltaan ja se ulottuu lähes kaikille aloille. Ei vain sotilaalliselle ja ideologiselle, vaan myös taloudelliselle ja teknologiselle alueelle.

– Kyseessä on maailmanlaajuinen kilpailu, joka voi olla jopa kovempaa kuin kilpailu Neuvostoliiton kanssa, hän sanoi.

Kiinan Washingtonin-suurlähetystö ei kommentoinut välittömästi Burnsin puheessaan tekemiä huomioita.

Kiina lähetti sotakoneitaan Taiwanin läheisyyteen heinäkuussa 2022. Viralpress / Reuters