Finland

Yhdysvaltain keskuspankki valmistautuu nostamaan ohjauskorkoja Yhdysvalloissa vasta ensi vuoden jälkeen

Yhdysvaltain keskuspankki katsoo inflaatiopiikin olevan tilapäinen. Inflaatio yltää 3,4 prosenttiin tänä vuonna, mutta täystyöllisyys on vielä kaukana.

Yhdysvaltain keskuspankki linjasi ohjauskoron pysyvän ennallaan. Kuvassa Fedin pääjohtaja Jerome Powell. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Ohjauskorot pysyvät Yhdysvalloissa ennallaan. Maan keskuspankki Fed linjasi keskiviikkona, että korkojen nosto voi olla ajankohtainen aikaisintaan vuonna 2023.

Inflaatio on kuitenkin päässyt koronakuopan jälkeen vauhtiin ja Fed ennakoi, että hinnat nousevat tänä vuonna 3,4 prosentin tahtia.

Fed toteaa lausunnossaan, että talouden kehitykseen kohdistuu edelleen riskejä. Kehitys riippuu suuresti siitä, miten koronavirus saadaan hallintaan.

Fed katsoo kuitenkin, että inflaatiopiikin syyt ovat tilapäisiä. Kriisin jälkeinen talouskasvu on nopeaa ja sen odotetaan tänä vuonna kiihtyvän 7 prosenttiin.

Työllisyys ei kuitenkaan ole vielä toipunut koronakriisin vaikutuksista.

Ohjauskorot ovat olleet nollassa viime vuoden maaliskuusta asti ja Fed ostaa arvopapereita 120 miljardilla dollarilla kuukaudessa, tavoitteena vauhdittaa taloutta koronapandemian jälkeen.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on toistuvasti arvioinut, että inflaation kiihtyminen koronarajoitusten jälkeen on väliaikainen ja ohimenevä ilmiö. Ennen kuin työllisyys elpyy kunnolla koronakriisistä, Fediltä ei odoteta radikaalia muutosta nykyiseen linjaan.

Työttömyys oli toukokuussa 5,8 prosenttia ja samalla kuluttaja- ja tuottajahinnat ovat nousseet rivakkaa 5:n ja 6,6 prosentin tahtia. Töissä on kuitenkin 7,6 miljoonaa ihmistä vähemmän kuin ennen pandemiaa.

Football news:

17-year-old Gurna-Duat can move to Atalanta from Saint-Etienne for 10 million euros
Bayern did not win a single friendly match under Nagelsmann - 3 defeats and a draw
Goalkeeper Hradecki was appointed captain of Bayer
Hypercube has already reformatted several leagues. How did this affect the UEFA ranking and attendance?
Barcelona will not improve the offer for Morib. The player still refuses to renew his contract
Atletico President: Every club in Europe needs at least two Argentines to succeed
Milan player Bennacer fell ill with a coronavirus. He did not have contact with other players of the team