EU:n koronarokotustahti kiihtyy, USA:n hidastuu. Kuvituskuva. ALL OVER PRESS

Euroopan unionin maat ovat saaneet koronarokotuskoneensa käyntiin alun haasteiden jälkeen. EU-maat rokottavat nyt kansalaisiaan keskimäärin paremmalla tahdilla kuin rokotuskampanjoillaan aiemmin loistaneet Yhdysvallat ja Iso-Britannia.

Suomi on puolestaan päässyt rokottamisessa jopa EU-keskiarvoakin kovempaan vauhtiin.

Alla oleva grafiikka kuvastaa mainituilla alueilla annettujen koronarokotteiden määrän päivittäistä keskiarvoa 100 asukasta kohden kutakin päivämäärää edeltävänä seitsemänä päivänä. Tuoreimmat tiedot kaikilta alueilta ovat maanantailta, jolloin Suomen rokotustahti oli 0,74 uutta rokotetta 100 asukasta kohden päivässä. EU:n keskiarvo oli tuolloin 0,75, Britannian 0,71 ja USA:n 0,63. Tiedot ovat peräisin Our World in Data -sivustolta, joka puolestaan kerää ne valtioiden terveysviranomaisilta.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

EU on pitänyt koronarokotustahdissa perää Yhdysvaltoihin ja Britanniaan verrattuna rokotusten joulukuisesta alkamisesta lähtien. Hanketta ovat hidastaneet muun muassa sopimuskiistat lääkeyhtiö Astra Zenecan kanssa sekä Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteisiin liittyneet sivuvaikutusselvitykset. Unionin keskimääräinen rokotustahti pysytteli alle 0,3:ssa aina maaliskuun viimeisiin päiviin saakka.

USA:n tahti oli nopein koko huhtikuun ajan, eivätkä EU tai Britannia ole edelleenkään päässeet lähellekään se huippuvauhtia. Rokottaminen hidastui kuitenkin USA:ssa huhtikuun loppua kohden siten, että toukokuun alkupäivinä sekä EU että Iso-Britannia menivät sen ohi.

EU-maiden välillä on suuriakin eroja rokotustahdissa. Kansa jonotti piikille tiistaina Nizzassa Ranskassa, jonka rokotettujen osuus on EU:n keskiarvoa jäljessä. ALL OVER PRESS

Tämä selittyy osaltaan jo saavutetulla rokotuskattavuudella: Our World in Datan mukaan Yhdysvalloissa 45,5 prosenttia aikuisväestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, kun koko EU:ssa vastaava osuus on 28,4 prosenttia ja Suomessa noin 35 prosenttia. Toisaalta Britanniassa rokotettuja on jo 52,3 prosenttia aikuisista.

Osin kyse on myös rokoteskeptisyydestä. Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston tuoreen kyselyn mukaan 18,2 prosenttia maan aikuisväestöstä ei aio ottaa koronarokotetta tai on epävarmoja asiasta.

Valkoinen talo yrittääkin nyt puuttua asiaan luovin keinoin. Tiistaina se ilmoitti solmineensa Uber- ja Lyft-kyytipalveluiden kanssa sopimukset kansalaisten ilmaisista kyydeistä rokotuspaikoille. Ravintolaketju McDonald’s alkaa puolestaan painaa rokoteinformaatiota kertakäyttökahvimukeihinsa. Myös osavaltiot tarjoavat rokotteita nyt pop-up-rokotuspisteissä, joita on pystytetty esimerkiksi New Yorkin metroasemille.

Presidentti Joe Bidenin tavoitteena on, että 70 prosenttia USA:n aikuisväestöstä on saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen maan itsenäisyyspäivään eli 4. heinäkuuta mennessä. Tähän mennessä vain kolme osavaltiota, New Hampshire, Massachusetts ja Vermont, ovat saavuttaneet tavoitteen.

EU-komission tuorein arvio on, että unionissa 70 prosenttia aikuisista on rokotettu heinäkuun puoliväliin mennessä. Britannian tavoitteena on heinäkuun loppu.