Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Yleisin syy sairauspoissaoloihin: neljä viidestä suomalaisesta kokee selkäkipua elämänsä aikana – oireet, jotka vaativat lääkärikäynnin

Selkäoireet vaivaavat hyvin monia. Ennaltaehkäisy on paras keino vähentää selkävaivoja.

Joskus kivun taustalla on kuitenkin liikunnan vähyyttä tai huonoa työasentoa vakavampi syy.

Oletkin jo mitä luultavimmin huomannut, että yksi jos toinenkin valittaa vihlovaa ja kolottavaa selkäänsä.

Selkäliitosta kerrotaan, että tilastojen valossa selkäkipu piinaa jopa neljää viidestä suomalaisesta jossakin vaiheessa elämää. Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2020 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia lähes 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,4 miljoonaa.

Eikä ilmiö ole ongelma vain Suomessa: selkäkipu on maailmanlaajuisestikin yksi merkittävimmistä ihmisten toimintakykyä rajoittavista tekijöistä.

Koska selkäkivut ovat niin yleisiä, on tieto niiden hoidosta ja ennaltaehkäisystä tarpeen. Siksi lauantaina 16.10. vietetään jälleen maailman selkäpäivää, jonka teemana on tänä vuonna ”tukea selälle”.

Useimmiten selkäkipu väistyy itsekseen, mutta sillä on ikävä tapa palata toistuvasti uudelleen.

Altistavia asioita ja ennaltaehkäisy

Muun muassa vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi, raskas fyysinen työ, tapaturmat ja perimä altistavat selkäkivuille.

Toisaalta selkäkipu ei ole aina puhtaasti fyysinen oire. Aavan työterveyshuollon erikoislääkäri ja Selkäliiton asiantuntija Merja Rossi kertoi aikaisemmin Ilta-Sanomille, että myös mielellä ja sen kuormittuneisuudella on selkeä yhteys selän toistuvaan kipuiluun.

– Ihminen on biopsykososiaalinen kokonaisuus. Se tarkoittaa, että meidät voi altistaa kipujen kokemiselle myös pitkäaikainen stressi, huono työtyytyväisyys, univaikeudet tai masentunut mieliala, hän sanoi.

Olipa selkäkivun aiheuttaja mikä tahansa, ennaltaehkäisy on parasta kivun hoitoa.

– Selästä, kehomme tukirangasta kannattaa pitää huolta jo ennen kuin se alkaa oireilla, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kehottaa.

Vaikka selkä olisikin jo kipeytynyt, ei kannata jäädä sohvan pohjalle. Säännöllinen liikkuminen ja kehonsa aktivoiminen pitkin päivää on nimittäin paras tapa hoitaa kipua.

Lue lisää: Selkä taas jumissa? 4 liikettä, jotka lupaavat helpotusta

Rossi huomautti aikaisemmassa Ilta-Sanomien jutussa, ettei selkää pidä erityisemmin suojella rasitukselta, vaikka sen kanssa olisikin toistuvasti ongelmia.

– Ei se mene rikki tavallisessa käytössä harrastuksissa ja työntekemisessä. Selkä on luja rakenne, eikä se ole herkkä vaurioille, hän sanoi.

Mikäli selän käyttöä varoo ja pelkää, normaalin elämän välttely johtaa Rossin mukaan lihasten heikentymiseen ja nivelten jäykistymiseen. Tämä puolestaan voi pahentaa kipuja entisestään.

7 keinoa selkäkivun ehkäisyyn

Selkäliiton selkäkanavalla on listattu seitsemän keinoa, joita noudattamalla toistuvien selkäkipujen riski vähenee merkittävästi. Sivustolta löytyy myös ohjeita, joilla selkäkivuista kärsivä voi helpottaa oloaan. Esimerkikis kipua helpottavista selän lepoasennoista löytyy kuvalliset ohjeet.

 1. Liiku säännöllisesti. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.

 2. Käytä kehoa ja pysy aktiivisena. Pienetkin arkiset askareet tekevät hyvää selälle. Silloinkin kun selkä oireilee, kannattaa liikkua kivusta huolimatta.

 3. Tauota paikallaanoloa. Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Liikuskele tai tee vaikka tämä helppo taukojumppa tai Jumppakissan taukojumppa.

 4. Syö terveellisesti. Ylipaino on yksi selkäkivun riskitekijöistä.

 5. Pyri nukkumaan riittävästi. Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja.

 6. Rentoudu. Henkinen kuormitus voi aiheuttaa lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena erilaisia kiputiloja. Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja. Kokeile rentoutumisharjoituksia.

 7. Liity selkäyhdistyksen jäseneksi. Paikalliset selkäyhdistykset tarjoavat tietoa, vertaistukea ja liikuntamahdollisuuksia.

Joskus selkäkipu on merkki vakavammasta vaivasta

Töyrylä-Aapio huomauttaa, että suurin osa selkäkivuista ovat hyvänlaatuisia ja niihin riittää itsehoito kotona.

Joskus kivun taustalla on kuitenkin liikunnan vähyyttä tai huonoa työasentoa vakavampi syy. Aikaisemmassa jutussamme on listattu kuusi hälyttävää selkäoiretta, joita ei tulisi jäädä potemaan itsekseen, vaan lääkäriin tai päivystykseen tulisi hakeutua pikimmiten:

 1. Ilmaantuu äkillinen kova vatsakipu. Äkisti alkava selkä- ja vatsakipu voi viitata vatsan alueen valtimonpullistuman tai valtimon sisäseinämän repeämään.

 2. Virtsaaminen ei onnistu, virtsa ja uloste karkaavat, ja peräaukon seudun tunto puuttuu. Oireet ovat merkki siitä, että selkäytimen loppuosa on vaikeassa pinnetilassa.

 3. Alaselkäkipu pahenee niin, että kipu säteilee polvien alapuolelle ja jalkoihin ilmaantuu tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Tila voi johtua siitä, että välilevytyrä painaa hermojuurta tai selkäydinkanava on puristuksessa.

 4. Lepo ei lievitä selkäkipua. Kyseessä voi olla esimerkiksi nikamamurtuma.

 5. Kuume liittyy selkäkipuun. Kuume on merkki selän rakenteiden tai vatsaontelon elinten tulehduksesta.

 6. Yleisvointi heikkenee ja selkäkipu pahenee tasaisesti, tai jos sinulla on aikaisemmin ollut pahanlaatuinen kasvain, ja ilmaantuu uusi selkäkipu tai kipu muuttuu aiemmasta. Kivut voivat johtua esimerkiksi syövän etäpesäkkeestä.

Lue lisää: Lääkäri kertoo, mikä määrä liikuntaa riittää tukemaan terveyttä ja pitämään kehoa kunnossa – kun mittariin tulee 40 vuotta, tietty ryhmä erottuu muista

Lue lisää: Jos työtuolilla istuu tuntitolkulla selkä pyöreänä, lihaksissa on jatkuva venytys – silloin keho kaipaa vastaliikettä: kokeile näitä