Finland

Ympäristö | Poliisi epäilee lämpölaitoksen työntekijöitä törkeästä ympäristön turmelemisesta: 40 000 litran öljyvahinko johtui kytkemättömästä hälyttimestä

Poliisi epäilee lämpölaitoksen työntekijöitä törkeästä ympäristön turmelemisesta: 40 000 litran öljyvahinko johtui kytkemättömästä hälyttimestä

Öljyvuoto huomattiin vasta kun yksityishenkilöt tekivät ilmoituksia öljystä Sukuranlahden kaloissa ja lahden laskuojassa.

Hämeen poliisilaitos on saanut valmiiksi esitutkinnan Heinolassa tammikuussa 2018 paljastuneesta laajasta öljyvuodosta. Esitutkinnan mukaan vuodon aiheutti läheisen lämpökeskuksen omavalvonnan epäonnistuminen. Poliisi epäilee seitsemää lämpökeskuksen työntekijää törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Poliisi pääsi öljyvuodon jäljille ympäristöviranomaiselle tehtyjen havaintojen kautta. Yksi ilmoituksen tehneistä oli Sukuranlahdelta mateita kalastanut paikallinen. Hän oli tammikuisella kalastusreissullaan huomannut kalassa todella vahvan polttoöljyn maun ja todennut kalansaaliin syömäkelvottomaksi.

Tutkinnan perusteella vuoto on johtunut laitoksen virheellisestä toiminnasta. Vuotoa ei ollut havaittu, vaikka laitoksen öljyn kulutusta oli seurattu viikoittain.

”Esitutkinnan perusteella kyseessä oli yksittäinen ongelma, joka liittyi laitoksella tehtyihin muutostöihin. Töiden takia osa laitteista, kuten vuodon ilmaisin, oli kytkemättä”, kertoo tutkinnanjohtajana toiminut rikostarkastaja Minna Riski Hämeen poliisista.

Poliisin mukaan öljyvuoto on sattunut jo vuoden 2017 puolella ja on todennäköisesti jatkunut jonkun aikaa. Vuodon tarkasta ajankohdasta ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa.

”Vuodon ajankohdasta on esitetty tutkinnassa erilaisia arvioita”, Riski sanoo.

Lämpölaitoksen jälkikäteen tekemien laskelmien mukaan ympäristöön vuotanut öljymäärä on ollut noin 40 000 litraa. Ely-keskuksen lausunnon mukaan suuri osa öljystä jäi voimalaitoksen ympäristön maaperään, mutta öljyä kulkeutui myös ojaan ja sitä kautta Sukuranlahteen.

Vuodon havaitsemisen jälkeen lämpökeskus on poistattanut maaperään ja vesistöön vuotaneen öljyn.

Vuodosta on poliisin mukaan aiheutunut haittaa ja vahinkoa myös alueen yksityishenkilöille. Riskin mukaan esimerkiksi alueella toiminut mansikanviljelijä otti kasteluvetensä laskuojasta, minkä seurauksena sato kärsi kesällä 2018.

Osa alueen maanomistajista aikoo esittää korvausvaatimuksia, mikäli asia etenee käräjäoikeuteen.

Rikoksesta epäillyt lämpölaitoksen työntekijät ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Asia on siirretty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjäalueelle.

Football news:

La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters
Only Milan have not lost points this season in the top 5 of the European leagues. Aston Villa lost 0:3 in the
🎮 We made a game about Khabib - fight for him and try to fill up Geiji
Tebas about klasiko: the Game of the best teams in the world. The most important match of club football
Leeds forward Bamford scored a hat-trick. He has 6 goals in 6 Premier League games
Moyes on the spectators in the stadiums: People watch matches in cinemas, why can't they do it on the street?