Finland

Yöelämä | Puhelinten sijainti­tiedot paljastavat, kuinka ihmismassojen liikkuminen yöllisessä Helsingissä muuttui

Puhelinten sijainti­tiedot paljastavat, kuinka ihmismassojen liikkuminen yöllisessä Helsingissä muuttui

Aamuyön tunteina ihmisten määrä on pääkaupungin keskustassa enimmillään vähentynyt jopa 75 prosenttia verrattuna aiempiin viikkoihin.

Kalevankadun ravintolat suljettuina puolen yön aikaan perjantaina.­

Yöllinen Helsinki muuttui kertaheitolla, kun ravintoloiden toimintaa rajoitettiin koronaviruksen takia.

Muutoksen voi nähdä anonymisoitua matkapuhelindataa koskevista tilastoista, jotka Telia laati Helsingin Sanomien pyynnöstä. Ne paljastavat, kuinka ydinkeskusta on tyhjentynyt ihmismassoista viikonloppuöisin. Aamuyön tunteina ihmisten määrä on pääkaupungin keskustassa enimmillään vähentynyt jopa 75 prosenttia verrattuna aiempiin viikkoihin.

Vertailuun koottiin tietoja kolmelta lauantain ja sunnuntain väliseltä yöltä tämän syksyn ajalta. Yöt ovat keskenään erilaisia: kyseisinä ajankohtina ravintoloita koskivat erilaiset rajoitukset.

Tuoreimpana vertailuyönä (17.–18. lokakuuta) eli viime viikonloppuna ravintolat saivat anniskella iltakymmeneen asti ja pitää oviaan auki tunnin myöhempään.

Toisena vertailuyönä (10.–11. lokakuuta) eli toissa viikonloppuna ravintoloiden piti lopettaa anniskelu ja sulkea ovensa kello 24.

Kolmantena vertailuyönä (5.–6. syyskuuta) ravintolat saivat anniskella normaalisti ilman koronavirukseen liittyviä rajoituksia.

Lisäksi oheisissa grafiikoissa esitellään vertailun vuoksi myös runsaan vuoden takaisen lauantaiyön tilanne. Silloin väkeä oleskeli Helsingin keskustassa selvästi enemmän kuin minään tämän syksyn vertailuöistä.

Taksikuski Zanar Sivar odottaa kyytiä Helsingin Casinon edessä kymmenen aikaan perjantai-iltana.­

Telia on laskenut mobiiliverkosta saatavan datansa avulla arviot siitä, kuinka paljon ihmisiä on oleskellut kuudella eri alueella kunakin tuntina iltayhdeksän ja aamukymmenen välisenä aikana.

Alueiden rajat näkyvät alla olevasta kartasta.

Viime viikon lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välisenä aikana Helsingin keskustan eri alueilla oleskeli keskimäärin noin neljänneksen vähemmän ihmisiä kuin syyskuun alkupuolen lauantaiyönä.

Ero oli suurimmillaan aamuyön tunteina.

Iltayhdeksän ja puolenyön välillä väkimäärä väheni eri alueilla keskimäärin noin 10–12 prosenttia syyskuun alkuun verrattuna. Puolenyön jälkeen ero alkoi kasvaa niin, että kello kolmen ja kuuden välillä vähennystä oli noin viisikymmentä prosenttia.

Väkimäärä palautui lähemmäs syyskuun alkupuolen tilannetta myöhemmin aamulla, vaikkakin myös aamuyhdeksän aikaan väkeä oleskeli keskustassa hieman vähemmän kuin syyskuussa.

Pub ikkuna suljettuna keskiyön jälkeen.­

Telian laatimissa tilastoissa on laskettu sellaiset tapaukset, joissa henkilö on viettänyt yhden alueen sisällä vähintään kaksikymmentä minuuttia.

Jos sama henkilö on oleskellut saman tunnin aikana useammalla kuin yhdellä alueella kaksikymmentä minuuttia, hän on kirjautunut selvityksessä silloin muillekin alueille.

Tällä tavalla aineistosta on pyritty saamaan esiin sellaiset henkilöt, jotka ovat viettäneet aikaa alueella eivätkä ainoastaan kulkeneet nopeasti sen läpi.

Siten aineisto sisältää esimerkiksi ravintolassa tai elokuvateatterissa aikaansa viettäneet henkilöt mutta myös alueiden asukkaat, jotka ovat oleskelleet kotonaan.

Uudet ravintolarajoitukset ovat yksi syy, joka selittää ihmismäärän vähenemistä yöaikaan Helsingin keskustassa.

Narinkkatori hiljaisena kello 1 lauantaina.­

Lisäksi ihmiset ovat voineet ylipäätään liikkua kotinsa ulkopuolella aiempaa vähemmän koronavirustilanteen takia. Tähän viittaa se, että grafiikoissa esitellyt viime vuoden syyskuun ihmismäärät ovat huomattavasti suurempia kuin minään tämän syksyn vertailuviikoista.

Väkimäärään voi vaikuttaa myös esimerkiksi sää tai alueella mahdollisesti järjestettävät tapahtumat.

Aineistosta paljastuu, että lauantaiyön väkimäärä ei ole kuitenkaan pienentynyt tasaisesti kaikilla ydinkeskustan alueilla.

Viidessä karttaruudussa määrä on vähentynyt, mutta yhdellä alueella ihmisiä oli viime viikonloppuna enemmän kuin syyskuun alkupuolella.

Tämä alue on eteläinen Kamppi, jossa viime lauantaiyönä oleili mobiilidata-aineiston mukaan enemmän ihmisiä kuin syyskuisena vertailuyönä.

Rautatientorilla oli rauhallista hieman ennen puolta yötä.­

”Se voi johtua alueella asuvien ihmisten määrästä”, arvioi tietojärjestelmäpäällikkö Pekka Vuori Helsingin kaupungin kaupunkitutkimus ja tilastot -yksiköstä.

Eteläisemmän Kampin alueella asuu Vuoren mukaan enemmän ihmisiä kuin monella muulla vertailualueella. Siellä ei myöskään ole varsinaisia viihde-elämän keskuksia, jotka vetäisivät alueelle normaalisti sankoin joukoin ihmisiä.

Jos alueen asukkaat ovat jääneet lauantaiyönä tavallista useammin kotiin, se voi näkyä tilastossa väkimäärän kasvuna.

Suurin kato ihmismassoista on käynyt Helsingin päärautatieaseman ympäristössä, jossa pakkaudutaan yöbusseihin yökerhojen sulkeutuessa pikkutunneilla. Viime lauantaiyönä tällä alueella vietti aamuneljän jälkeen aikaansa vain noin neljännes siitä määrästä, joka siellä oli vastaavana aikana syyskuisena lauantaiyönä.

Näin tiedot on koottu

Data on kerätty Telian Crowd Insghts -palvelulla, joka laatii anonyymiä ja ryhmiteltyä tilastoa ihmisvirtojen liikkeistä mobiiliverkon avulla.

Ihmisten määrät eivät kuvaa vain Telian asiakkaita, vaan yhtiö on laajentanut määrät koskemaan koko väestöä hyödyntämällä markkinaosuus- ja väestötietoja.

Tilastoista ei voida selvittää yksittäisten ihmisten tai puhelimien liikkeitä.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?