Finland

Yritykset | Neleksen ylimääräinen yhtiökokous valitsi Valmetin ehdokkaan hallituksen jäseneksi

Neleksen ylimääräinen yhtiökokous valitsi Valmetin ehdokkaan hallituksen jäseneksi – ruotsalaiset tahot kasvattaneet omistustaan vaivihkaa

Neuvonantajat pitivät hallituksen kasvattamista kesken vuoden heikosti perusteltuna. Alfa Laval liputti omistavansa jo 8,5 prosenttia Neleksen osakkeista. Myös ruotsalainen SEB-pankki on noussut yllättäen suuromistajaksi.

Neleksestä on menossa kiivas omistustaistelu paperikonevalmistaja Valmetin ja ruotsalaisen Alfa Lavalin välillä.­

Venttiiliyhtiö Neleksen ylimääräinen yhtiökokous päätti torstaina iltapäivällä, että Valmetin asettama ehdokas Jukka Tiitinen valitaan hallitukseen. Neleksestä on menossa kiivas omistustaistelu paperikonevalmistaja Valmetin ja ruotsalaisen Alfa Lavalin välillä.

Valmet vaati ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista heinäkuun alussa, kun se oli noussut yhtiön suurimmaksi omistajaksi. Valmet osti 15 prosentin osuuden Neleksen osakkeista valtion omistusyhtiö Solidiumilta heti, kun Neles irtautui itsenäiseksi yhtiöksi Metsosta heinäkuun alussa.

Valmet esitti Aasian liiketoiminnan johtajansa Tiitisen nimittämistä yhtiön hallitukseen. Institutionaalisia sijoittajia auttavat neuvonantajayhtiöt kuitenkin suosittivat ehdotuksen hylkäämistä, koska se oli niiden mielestä heikosti perusteltu.

Institutionaaliset sijoittajat yleensä noudattavat näiden yhtiöiden suosituksia, koska niillä ei ole mahdollisuuksia perehtyä kaikkien sijoituskohteidensa hallinnon yksityiskohtiin. Yhtiökokouksen enemmistö silti kannatti ehdotusta.

Samaan aikaan ruotsalaiset tahot ovat kasvattaneet omistustaan Neleksestä.

Keskiviikkona Neleksestä ostotarjouksen tehnyt Alfa Laval liputti omistavansa Neleksestä 8,5 prosenttia. Yllättäen myös ruotsalaispankki SEB näyttää kiinnostuneen yhtiön kohtalosta. SEB ilmoitti ostaneensa 9,4 prosenttia Neleksen osakkeista.

Suomalaisista omistajista eläkeyhtiö Varma puolestaan ilmoitti viime viikolla vähentäneensä omaa omistustaan.

Ruotsalainen Alfa Laval teki heinäkuun puolivälissä ostotarjouksen kaikista Neleksen osakkeista 11,50 prosentin hintaan. Neleksen hallitus suositteli tarjouksen hyväksymistä. Tarjous umpeutuu perjantaina 30. lokakuuta. Ensi alkuun Alfa Laval ilmoitti tarjouksen hyväksymisen ehdoksi, että se saa kaksi kolmasosaa osakkeista haltuunsa.

Tarjouksen jälkeen Valmet kasvatti vähitellen omistusosuutensa lähelle 30 prosenttia. Jos se olisi ylittänyt 30 prosentin rajan sen olisi pitänyt tehdä ostotarjous kaikista osakkeista. Sitä se ei ole halunnut tehdä, sen sijaan Valmet ehdotti yhtiöiden fuusiota. Neleksen hallitus torjui ehdotuksen vedoten puutteelliseen konkretiaan.

Myöhemmin Alfa Laval pudotti ostotarjouksen hyväksymisrajan 50 prosenttiin, minkä jälkeen Neleksen hallitus yhä suositteli tarjouksen hyväksymistä.

Hallitus kuitenkin varoitti, että kahden suuren omistajan pattitilanne voi vaikuttaa negatiivisesti Neleksen osakkeen hintaan ja pahimmillaan myös yhtiön liiketoimintaan.

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two