Finland

Yt-neuvottelut | Ammattiliitot kritisoivat Nestettä: Liittojen mielestä Naantalin jalostamoa ei kehitetty ja nyt lopetusaikataulu on epärealistinen

Ammattiliitot kritisoivat Nestettä: Liittojen mielestä Naantalin jalostamoa ei kehitetty ja nyt lopetusaikataulu on epärealistinen

Ammattiliitto Pron Jorma Malisen mukaan yt-neuvotteluissa nähtiin myös onnistumisia, kun henkilöstön ehdotuksia ulkoistamisen vaihtoehdoista kuunneltiin.

Nesteen Naantalin jalostamon pääportti maanantaina 30. marraskuuta.­

Osa ammattiliitoista arvostelee Nesteen toimintaa maanantaina päättyneissä yhteistoimintaneuvotteluissa, joiden jälkeen Neste ilmoitti sulkevansa Naantalin jalostamon.

Naantalin ja Porvoon jalostamoilta lähtee yhteensä 370 työpaikkaa.

Lue lisää: Nesteen yt-neuvotteluiden tulos julki: Naantalin jalostamo lopetetaan, Naantalissa päättyy 230 ja Porvoossa 140 työtehtävää

Teollisuusliitto sanoo tiedotteessaan, että näennäisesti asiallisesti hoidetuissa neuvotteluissa hukattiin mahdollisuus kehittää yhtiön toimintaa yhteistyössä henkilöstön kanssa.

”Jälleen kerran neuvotteluista jäi se kuva, että niitä käytiin jo ennalta päätetyn lopputuloksen saavuttamiseksi. Voisi kuvitella, että yhtiö, jossa aiemmin on noudatettu hieman toisenlaista neuvottelukulttuuria ja josta valtiokin omistaa ison siivun, olisi pystynyt parempaan”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Teollisuusliiton mukaan Nesteen esittämä aikataulu Naantalin jalostamotoiminnan lopettamisesta on kohtuuton ja samalla myös epärealistinen. Liitto vaatii myös maan hallitukselta erityistoimia erityisesti Naantalin seudulle.

Teollisuusliiton mukaan kaikki kivet on myös käännettävä sen eteen, että yhtiön uusi biojalostamo sijoitettaisiin Suomeen.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa, ettei puheenjohtajana voi mitenkään olla tyytyväinen tilanteeseen, jossa 370 henkilöä jää ilman työtä ja kokonainen jalostamo suljetaan.

Irtisanomisista noin 70 koskee Pron edustamia toimihenkilöitä.

”Yt-neuvotteluissa nähtiin kuitenkin onnistumisiakin, kun henkilöstön ehdotuksia ulkoistamisen vaihtoehdoille kuunneltiin”, Malinen sanoo.

Malisen mukaan Naantalin jalostamon toimintaa olisi pitänyt kehittää vuosien varrella.

”Vuonna 2017 investoitiin 90 miljoonaa ja tavoitteena oli toiminnan varmistaminen. Nyt kolme vuotta myöhemmin toimintaa ollaan ajamassa alas, joten toiminta näyttää lyhytnäköiseltä.”

Päästörajat ja Naantalin jalostamoalueen vuonna 2022 umpeutuvat ympäristöluvat olivat Malisen mukaan tiedossa. Uudet ympäristöluvat olisivat vaatineet vihreämpiä teknologiaratkaisuja.

Porvoon Kilpilahden toimintaa on kehitetty kohti biopolttoaineiden valmistusta.

”Tuotevalikoimaa olisi pitänyt suunnitella tulevaisuutta varten myös Naantalissa. Sen annettiin vanhentua käsiin, vaikka olisi pitänyt kehittää pitkäjänteisesti”, Malinen sanoo.

Football news:

Ronald Koeman: Suarez is a great player, but Barcelona made a decision. I don't like answering questions about him
Fonseca could be sacked if Roma fail to beat Spezia. Allegri and Mazzarri are contenders for the post
Mick McCarthy in charge of Cardiff until the end of the season
Aston Villa buy from Marcel Sanson for 14-15. 5 million pounds
Dzeko was removed from the Roma squad after a conflict with Fonseca. The striker was offered to West Ham
Ronald Koeman: We haven't scored 7 out of 12 penalties this season. This is too much, something has to change
Real about Hakimi and Interests: that is Absolutely incorrect information. We didn't ask for guarantees. We have a great relationship