Greece

Αυστρία: Σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» θα δείχνει το επίπεδο κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό

Τη λειτουργία στην Αυστρία, το αργότερο από τον Σεπτέμβριο, ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που, όπως ένας χάρτης για κίνδυνο χιονοστιβάδας, θα δείχνει «με την πρώτη ματιά» την τρέχουσα κατάσταση και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των νέων μολύνσεων τις προηγούμενες ημέρες θα έπρεπε να είναι μία «κλήση αφύπνισης».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Αυστρία, σήμερα, Σάββατο, ήταν και πάλι τριψήφιος, κάτι που είχε συμβεί ήδη και τις τελευταίες ημέρες, ενώ η αύξηση των νέων κρουσμάτων ποικίλει πολύ από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ένας «φωτεινός σηματοδότης κορονοϊού» θα βοηθά στο μέλλον στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην εκτίμηση πόσο υψηλός είναι τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας.

«Ένα απλό σχήμα τεσσάρων σταδίων από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο σε πράσινο» θα μπορεί πάνω σε επιστημονική βάση να καθιστά ορατή την τρέχουσα κατάσταση και επίσης να καθορίζει πότε απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και πότε μπορούν να χαλαρωθούν τα μέτρα, ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως εξετάζονται «διαφορετικές επιλογές εφαρμογής».

Ο αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων γενικά δεν αποτελεί έκπληξη για τον υπουργό Υγείας, καθώς, στην τρέχουσα «φάση τρία» («σταθεροποίηση μετά τα ανοίγματα») έπειτα από δέκα βήματα ανοίγματος, ήταν αναμενόμενο ότι «σε επί μέρους περιοχές μπορούν να εμφανιστούν ολοένα και περισσότερες περιφερειακές εξάρσεις, οι οποίες όμως, πρέπει να περιοριστούν πολύ γρήγορα ώστε να εμποδιστούν με συνέπεια περαιτέρω διασπορές από αυτές τις εστίες».

Όπως ανέφερε ο Ρούντολφ 'Ανσομπερ, οι αρχές προετοιμάζονται επί του παρόντος για την επόμενη «φάση τέσσερα» («αυξημένος κίνδυνος από αυξημένη διαμονή σε κλειστούς χώρους»), ένα πιθανό δεύτερο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο.

Ωστόσο ένα τέτοιο δεύτερο κύμα θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν όλοι ακολουθούσαν ξανά τα βασικά μέτρα, όπως ελάχιστη απόσταση, υγιεινή, χρήση προστατευτικής στοματικής μάσκας εκεί όπου θεωρείται απαραίτητη, διευκρίνισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «υπήρξε μειωμένη συνειδητοποίηση κινδύνων σε ορισμένους από τον πληθυσμό, και ελπίζω πάρα πολύ ότι οι τρέχουσες ημερήσιες αυξήσεις κρουσμάτων να αποτελέσουν μια γενική έκκληση αφύπνισης γι' αυτό το μέρος του πληθυσμού. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι, γιατί ο ιός είναι ακόμα μαζί μας, μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή αν είμαστε ανέμελοι και αυτό εξακολουθεί να είναι πάντα επικίνδυνο».

Σημειώνεται, πως ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» και, επομένως, μια περιφερειακή διαφοροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, είχε ζητηθεί ήδη πριν από εβδομάδες, με τον δήμαρχο του Ίνσμπρουκ, Γκέοργκ Βίλι, να είναι ο πρώτος πολιτικός που το είχε υποστηρίξει ήδη στα τέλη Μαΐου, αλλά τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά.

Ένα τέτοιο μοντέλο έχει ήδη αναπτυχθεί στο Γκρατς από τον εμπειρογνώμονα σε θέματα δημόσιας υγείας Μάρτιν Σπρένγκερ, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τα δεδομένα εισάγονται γρήγορα από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, προκειμένου να αποκλείσουν τη δυνατότητα εξάπλωσης πέρα από την περιοχή.

Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και σε σύγκριση με την Παρασκευή, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον ιό αυξήθηκε κατά 66 και ο συνολικός αριθμός των νοσούντων με κορονοϊό στην Αυστρία ανέρχονταν πλέον σε 853 απόψε στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή ήταν στα επίπεδα της 17ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποψινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, 68 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, οι οκτώ από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 681, έχουν καταγραφεί συνολικά 18.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν διενεργηθεί 642.679 διαγνωστικά τεστ.

Football news:

Borussia announced that Sancho is staying. He extended his contract until 2023 a year ago
Inter is ready to pay 20+5 million euros for Smalling
Lewandowski is the best player of the week in the Champions League. He was ahead of Messi and Ronaldo
The Leipzig – Atletico match will not be rescheduled, despite the coronavirus in the Madrid players
Yannick Ferreira Carrasco: Atletico deserved to win the Champions League after two defeats in the finals
Sancho flew with Borussia to the training camp. He will probably not move to Manchester United
Bayern have unveiled their Champions League uniforms