Greece

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Πραγματικότητα οι σπουδές Νομικής στο Ελληνικό Δίκαιο εκτός Ελλάδας

Παρακολούθησε τη διαδραστική διαδικτυακή παρουσίαση στις 26 Αυγούστου 2020 και μάθε περισσότερα για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών

Η Νομική επιστήμη είναι ψηλά στις προτιμήσεις των νέων που ξεκινούν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η Νομική είναι μια επιστήμη που ρυθμίζει τη λειτουργία της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνίας γενικότερα.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι διαχρονικά η Νομική θεωρείται μεταξύ των «περιζήτητων» σχολών, που προτιμά η πλειονότητα των αριστούχων.

Το πτυχίο της Νομικής εξάλλου, παρά τις όποιες δυσκολίες τυχόν εμφανιστούν κατά καιρούς, έχει διαρκή αναγνώριση τόσο από την κοινωνία, όσο και από την αγορά εργασίας. Οι έμπειροι και καταρτισμένοι δικηγόροι πολύ γρήγορα βρίσκουν τη θέση που τους αναλογεί στην παραγωγική αλυσίδα και καθώς εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαίου, αποκτούν και το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Νομική όμως έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Σχετίζεται άμεσα με το κράτος στο οποίο ασκείται. Πέρα δηλαδή από τις γενικές αρχές της επιστήμης του Δικαίου, τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, το Δίκαιο αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να περιορίζονται κατά σημαντικότατο βαθμό οι επιλογές ενός επίδοξου φοιτητή και ο ίδιος να εγκλωβίζεται μεταξύ αδιεξόδων, που κατά πάσα πιθανότητα θα τον αναγκάσουν να στραφεί αλλού. Δεν είναι δυνατόν να σπουδάσει ένας Έλληνας δικηγορία στην Ιταλία, για παράδειγμα και στη συνέχεια να εργαστεί απευθείας στην πατρίδα του. Το ίδιο συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες του κόσμου που συνήθως προτιμούν οι νέοι Έλληνες για να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν: Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν διατίθενται για σπουδές στο Ελληνικό Δίκαιο.
UC1
Υπάρχει όμως μία χώρα, που μάλιστα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι Έλληνες μπορούν να σπουδάσουν Νομική και να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Η χώρα αυτή δεν είναι άλλη από την Κύπρο, όπου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus – EUC), μπορούν να σπουδάσουν Νομική Ελληνικού Δικαίου. Το πτυχίο αυτό αποκτάται αφού ο φοιτητής κερδίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ασκήσει αυτό το τόσο απαιτητικό επάγγελμα σε μια σύγχρονη και μεταβαλλόμενη κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτόνομη Νομική που ιδρύθηκε στην Κύπρο και διαθέτει προγράμματα σπουδών αναγνωρισμένα από το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων είναι απολύτως εξασφαλισμένα, ενώ όλα τα μαθήματα διδάσκονται από έμπειρο και διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, διεθνώς αναγνωρισμένο για το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διδακτικό του έργο.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων Νομικής Ελληνικού Δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν εγγραφεί στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας και είναι σήμερα μάχιμοι δικηγόροι.


UC2
Χαρακτηριστικό της ποιότητας και της αναγνώρισης των σπουδών στο EUC επιπλέον, είναι το γεγονός ότι οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής έχουν δικαίωμα απευθείας εγγραφής στα Μητρώα ασκούμενων δικηγορών της Κύπρου και της Ελλάδας, χωρίς εξετάσεις επάρκειας. Μια καριέρα στη μάχιμη δικηγορία, στο διπλωματικό σώμα, στην εγκληματολογία, στο δικαστικό σώμα, στην πολιτική, τη δημοσιογραφία και τη διοίκηση, που είναι σήμερα όνειρο για χιλιάδες νέους, μπορεί να γίνει πραγματικότητα χάρη στις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες που παρέχει στους φοιτητές το πρόγραμμα σπουδών της συγκεκριμένης σχολής. Έτσι, οι πτυχιούχοι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή για τις εξετάσεις των δικηγορικών συλλόγων στην Κύπρο και στην Ελλάδα ή για συνέχιση των σπουδών τους σε επίπεδο μεταπτυχιακού ή διδακτορικού. Ειδικά στην περίπτωση του Ελληνικού Δικαίου, το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει πιστοποιηθεί ως ισότιμο από τον ΔΟΑΤΑΠ, ενώ η ύλη των μαθημάτων, τα συγγράμματα και οι ώρες διδασκαλίας είναι ακριβώς αντίστοιχα των ελληνικών Νομικών Σχολών.

Παράλληλα, οι φοιτητές της Νομικής του EUC έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες επισκέψεις στα ευρωπαϊκά νομικά όργανα, ενώ μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, αλλά και δίκες τόσο στο Συμβούλιο της Επικράτειας, όσο και στα Ποινικά Δικαστήρια της Ελλάδας.

Με το σύνολο της διδακτικής εμπειρίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι φοιτητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, όμως σε απόλυτο συνδυασμό με δεξιότητες έρευνας, αναλυτικής και κριτικής σκέψης, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.


The School of Law 2018

Διαβάστε αναλυτικά για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Football news:

Lampard on 0:2 with Liverpool: a Serious mistake by Kepa. Without red and with a penalty scored, it would have been 1-1
Mane on Kepa's mistake: Knew he would have few options when he got the ball. He made a mistake, I scored
Will bale be revived at Tottenham?
Tiago broke the Premier League record with 75 assists per half - time-more than any Chelsea player in the entire match
Kroos on captains: Ramos is the best possible option
This is the first time Jorginho has not scored a penalty for Chelsea. Allison hit the first 11-yard shot for Liverpool
Mane scored twice for Chelsea at Stamford bridge. Only Coutinho and McManaman were able to do this