Greece

Κρούσματα σήμερα: Νέο 24ωρο αγωνίας για τα επιδημιολογικά δεδομένα – Στενάζουν οι ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα: Τα νούμερα που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ την Κυριακή (28.03) αναμένεται να δώσουν τη νέα εικόνα που επικρατεί γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων απασχολεί τους πάντες καθώς διαρκώς αυξάνεται.

Συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ καταγράφονται στο μέτωπο του κορονοϊού για τη χώρα. Το πλέον δυσάρεστο είναι πως αυτά τα ρεκόρ δεν αφορούν τα κρούσματα, αλλά τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και που δυστυχώς φεύγουν από τη ζωή. Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο (27.03) σημειώθηκαν δυο «μαύρα» ρεκόρ.

Το πρώτο αφορούσε στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ οι οποίοι ήταν 728. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακοινωθεί από την αρχή της πανδημίας και καταδεικνύει πλήρως την κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αλλά ιδίως σε αυτά της Αττικής.

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ, ακόμα χειρότερο, ήταν κι αυτό των 72 θανάτων σε ένα 24ωρο. Αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο, σε ό,τι έχει να κάνει με τις απώλειες, μέσα στο 2021. Ήταν 22 Μαρτίου όταν είχαν ανακοινωθεί 69 θάνατοι, αριθμός που δυστυχώς σήμερα (27.03) ξεπεράστηκε.

Ο αριθμός των περισσότερων θανάτων σε μια ημέρα από την αρχή της πανδημίας ήταν οι 121 που καταγράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου κι ευχή όλων είναι να μην ξεπεραστεί αυτό το νούμερο μέχρι την οριστική ανάσχεση της πανδημίας και τις μηδενικές απώλειες. Συνολικά μέσα στον Μάρτιο, που αποτελεί πλέον και με στοιχεία έναν από τους πιο δύσκολους μήνες που έχει περάσει η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 1.322 θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα, τη στιγμή που το σύνολό τους έφτασε στους 7.826

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας - «126 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ»

«Την εφιαλτική κατάσταση την περιγράφει μόνο ένα νούμερο. Σήμερα το πρωί, στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ, υπήρχαν 126 ασθενείς», επισημαίνει στο Newsbomb.gr ο Παναγιώτης Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για την Αττική.

Ο κ. Παπανικολάου, ρίχνοντας τα «βέλη» του προς την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στα δύο βασικά προβλήματα που κυριαρχούν.

«Αυτές είναι οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες εξακολουθούν να μην αναγκάζουν τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, να διαθέσουν κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, ενώ συγχρόνως τα συγκεκριμένα χειρουργεία των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για πλαστικές επεμβάσεις. Αυτό που βλέπουμε είναι εξοργιστικό».

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, δεκάδες είναι οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε Τζάνειο, Νίκαια, Γεννηματάς, Ελπίς, Ιπποκράτειο, Λαϊκό.

Τονίζει δε, ότι η εφημερία στο Τζάνειο ξεκίνησε με δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ στο Κρατικό Νίκαιας υπάρχουν 17 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, μεταξύ αυτών και ένας 45χρονος για έκτη μέρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ένας 25χρονος ασθενής με Covid-19, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κορίνθου στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής:

Η επιδημιολογική εικόνα του Σαββάτου (27.03)

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.133, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 252.590 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.545 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 7.826 συνολικά θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 728 (64,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 371 (ημερήσια μεταβολή -17.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 451 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας

Ακολούθως παρουσιάζεται η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των
ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 3.133 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 3.124 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 27 Μαρτίου 2021

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 39.284 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αθήνας - «126 ασθενείς περιμένουν για ΜΕΘ»

Football news:

Messi, Dembele, Langle, de Jong, Pedri and Dest - in Barcelona's start for the match with Real Madrid
Benzema, Kroos, Vinicius, Valverde and Militao - in the start of the Real Madrid match against Barcelona
Andrea Pirlo: I hope I can use Ronaldo, Morata and Dybala at the same time at some point
Zlatan is sent off in the match against Parma. For him, this is the eighth red card in the top 5 leagues
Fernando Llorente: It becomes difficult to train with Conte for more than a year, but I want to work with him
Mbappe has scored 19 goals+assists in a Ligue 1 match for PSG. Only Messi has more in this time in the top 5 leagues
Flick about PSG's return to the Champions League: Bayern need to lick their wounds. I hope we reach the semifinals