Greece

Σεισμός στην Αθήνα: Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι – «Μπορεί να πλησιάσουν τα 5 Ρίχτερ οι μετασεισμοί»

Οι απόψεις των σεισμολόγων διίστανται, με άλλους να αναφέρουν πως ο σεισμός στην Αθήνα προήλθε από ρήγμα που δε μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δόνηση, και άλλους να λένε πως δεν ξέρουν ακόμα εάν αυτός είναι ο κύριος.

Πάντως το σίγουρο είναι πως ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας, απ’ όπου είχε προκληθεί και αυτός του 1999. Ωστόσο δεν πρόκειται για ακριβώς το ίδιο ρήγμα αλλά για «παρακλάδι» του, στην Δυτική Πάρνηθα.

Τσελέντης: Οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν τα 5 Ρίχτερ

Πλούσια αναμένεται να είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Αθήνα τις μέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός.

Ωστόσο θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999, το οποίο όπως είπε δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό.

«Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός, ωστόσο οι μετασεισμοί μπορεί να πλησιάσουν τα 5 Ρίχτερ.

Χουλιάρας: Η θα εκτονωθεί η κατάσταση η θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός

Την ίδια ώρα ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος»

2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος.

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Freitag, 19. Juli 2019

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΦΗΜΕΣ η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΕ ΕΝΟΡΓΑΝΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ !!!

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Freitag, 19. Juli 2019

Ενημέρωση μετά τα 5,1 ρίχτερ: λίγοι οι σεισμοί που έχουν ακολουθήσει, τα 4,4 Ρίχτερ, παραμένουν ως ο ισχυρότερος. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή και προσοχή στα κτίρια που έχουν ζημιές.

Gepostet von Gerasimos Chouliaras am Freitag, 19. Juli 2019

Νωρίτερα ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα  ο κύριος σεισμός. Ωστόσο η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια.

Στην ίδια γραμμή και ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης εκτίμησε ότι «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Λέκκας: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας από την μεριά του διευκρινίζει ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Tόνισε πάντως πως είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ. Σημείωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Σκορδίλης: Δεν περιμένουμε να γίνει σεισμική δόνηση πάνω από 5,1 Ρίχτερ

Σε ένα διαφορετικό μήκος – κύματος,»Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης.

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Football news:

Antonio Conte: I will not hesitate before leaving if Inter are not happy with what I am doing
Diego Godin: Inter will do everything to keep second place. Now we need to think about how to catch up with Juventus
Harry Maguire: Manchester United want to fight for trophies
Zidane on the victory over Granada: real suffered as a team. Two more games, we haven't won La Liga yet
Real have won 11 games with a minimum score in La Liga for the first time in 11 years
Akinfenwa after Wycombe's exit to the championship: the Only person who can charge me even more is Klopp
Ramos on the title: I hope that Real Madrid will celebrate the championship on Thursday. Everything is in our hands