Greece

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Φοροελαφρύσεις, επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου διακυβέρνησης που έχει ορίζοντα τετραετίας, ενώ περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες μετά την απλή αναλογική. Γι’ αυτές τις αλλαγές μάλιστα, θα ζητηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ούτως ή άλλως, τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή είναι δεδομένο πως θα είναι αυτά για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό (έως τις 10 Αυγούστου) και το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο).

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι αυτό της ΔΕΗ και του μέλλοντος της επιχείρησης. Ενδιαφέρον έχει ότι χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου.

Ως προς τις μειώσεις φόρων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ν’ ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και προβλέπει ότι αυτές θα έρθουν σε δύο δόσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη το φθινόπωρο, ύστερα από τις επαφές με τους θεσμούς και την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Κρίσιμο σημείο είναι, επίσης, εάν η κυβέρνηση θα φέρει τελικώς την πρώτη δόση της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ εφέτος (10%), ακυρώνοντας έτσι τις ρυθμίσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις 30% στις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά για τις μεσαίες. Δεδομένο θεωρείται, εξάλλου, ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση των 120 δόσεων και φιλοεπενδυτικές δράσεις, ώστε να δώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ένα ισχυρό μήνυμα στους θεσμούς. Το ίδιο θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης με τη διαβεβαίωση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν το 2019, καθώς υπάρχει πράγματι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αισιοδοξία ότι θα συμβεί αυτό.

Σημαντικό κομμάτι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού θα είναι, τέλος, οι προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ασφάλεια και η υγεία. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την Πέμπτη, άλλωστε, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα σχεδόν 2.500 προσλήψεις στον τομέα της υγείας – κυρίως νοσηλευτές – και 1.500 στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και να επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Football news:

Barcelona is ready to let Umtiti go. Lazio, Napoli, Roma and Torino are Interested in him
Dembele returned to training on the basis of Barcelona. He hasn't played since November
Milan will buy out Kjaer for 3.5 million euros
22 thousand tests before each match – so Union wants to return a full stadium. One game will cost more than a million euros
Real asked fans not to gather in Madrid to celebrate the championship
Ronaldo will not leave Juventus. He wants to overtake Immobile and Lewandowski on goals and win trophies
Napoli will pay about 81 million euros for Osimhen. Medical check-up is scheduled for Thursday