Croatia

26. ožujka 1939: Kreće "Konačna ofenziva", a s njom dolazi i konačni slom republikanskih snaga u Španjolskom građanskom ratu - stotine tisuća završit će u koncentracijskim logorima, a Europa u Drugom svjetskom ratu

Poštovani, za nastavak čitanja trebate biti pretplatnik.

Ako već jeste advance.hr pretplatnik, ulogirajte se

Izaberite paket pretplate:

6 mjeseci, 300kn (40€)

12 mjeseci, 500kn (67€)

Španjolski građanski rat bio je krvavi sukob, magnitude slične aktualnom ratu u Siriji, vjerojatno još i veće. Konsenzus postoji da je ukupno ubijeno oko 600,000 ljudi.

Desničarske vlasti pod vodstvom nacionalističkog vođe, generala Francisca Franca, bile su snažnije u ljudstvu i oružju i u konačnici su dobili rat.

Rat je počeo tako da su na španjolskim parlamentarnim izborima 1936. uvjerljivu pobjedu odnijeli ljevičari iz stranke PSOE (Španjolska socijalistička radnička stranka), a vrlo dobar rezultat ostvarila je i anti-klerikalna stranka Republikanska ljevica.

Skupina desničarskih generala odlučila je tada, nakon izbora koji su održani u veljači, kako ne žele više ljevičarsku vlast te su skovali plan za državni udar koji se i dogodio sredinom srpnja 1936. Mislili su da će u brzoj operaciji preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom, ali im to nije pošlo za rukom - u pojedinim regijama puč nije uspio i to je bio početak građanskog rata.

Adolf Hitler i Francisco FrancoKonzervativni kat...