Croatia

Aktivistkinje brojale goste na televizijama: ‘Žene su podzastupljene u debatama, nek’ DIP nešto poduzme’

Foto: Press Nova TV

Televizije s nacionalnom ili lokalnom koncesijom imaju javnu zada훶u aktivno djelovati i osigurati javni prostor 탑enskim politi훾kim glasovima koje ina훾e gra휃ani jednostavno ne mogu 훾uti, poru훾uju u priop훶enju predstavnice mre탑a i organizacija civilnog dru큄tva aktivnih na osvje큄tavanju javnosti o rodnoj ravnopravnosti i afirmaciji 탑enskih ljudskih prava.

Na taj su se potez odlu훾ile uo훾iv큄i sustavne propuste medijskih ku훶a koje predizborna medijska su훾eljavanja adekvatno nisu uklju훾ile i 탑ene u svojstvu politi훾kih kandidatkinja koje predstavljaju i zastupaju svoje politi훾ke opcije u medijskom prostoru.

Budu훶i da slijedi jo큄 punih tjedan dana kampanje, dodatne debate na televizijama i online video kanalima tiskanih medija, nadaju se da 훶e DIP izna훶i modalitet da razmotri ovaj problem i javno reagira.

Tra탑e od DIP-a da svojim autoritetom potakne urednike vode훶ih elektroni훾kih medija da djeluju odgovorno i vode ra훾una o zastupljenosti politi훾kih kandidatkinja u svim predstoje훶im izbornim debatama.

Podsje훶aju da mediji imaju javnu odgovornost promicati rodnu ravnopravnost, 큄to proizlazi iz njihove javne zada훶e informiranja gra휃ana, ali i razvoja demokratske politi훾ke kulture koja podrazumijeva afirmaciju rodne ravnopravnosti te poticanje informirane participacije gra휃ana u izbornom procesu.

Udruge od DIP-a o훾ekuju dodatan napor usmjeren na savjetovanje medija kako da izbjegnu zamku multiplikacije deficita istinskog rodnog pariteta na izbornim listama i u strukturi izbornih debata.

Podsje훶aju i da 훶e pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u okviru odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova iz pozicije neovisnog i samostalnog tijela pratiti izbornu kampanju, ali u skladu s obvezom da djeluje na nepristran na훾in, tijekom izbornog procesa ne훶e istupati s upozorenjima i preporukama prema bilo kojoj stranci ili pojedincu, ve훶 훶e po zavr큄etku izbora, kao i do sada, napraviti analizu izborne kampanje iz aspekta po큄tivanja na훾ela ravnopravnosti spolova, navodi se u priop훶enju koje potpisuje Marina 힋krabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna.

INTERVJU KOJI 훴E PRODRMATI DESNICU U HRVATSKOJ! Kartelo o 힋kori, Hasanbegovi훶u, Plenkovi훶u

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

The Agent Of Gareth Bale: In real Life, Gareth was treated differently. I hope there will be no question of a return
Micah Richards: People write: Richards only works live because of BLM. I achieved this through hard work
The former Director of Barca: Martino said Messi: I know that if you call the President, he will throw me out
Liverpool are in contact with Mbappe's entourage and will compete for him with Real Madrid next summer
Carragher on de Bruyne: Next after Messi and Ronaldo. This is the best player in the Premier League
Morata arrived in Turin. He goes to Juve on loan
Barcelona wanted to buy Tiago before he moved to Liverpool. Catalans were ready to pay 10 million euros