Croatia

Američki državni tajnik u Sloveniji pričao LNG terminalu na Krku i nuklearci Krško

U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Mike Pompeo bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

"Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna potreban joj je drugi blok nuklearke Krško", kazao je Vrtovec.

On je zajedno s predstavnicima više slovenskih energetskih poduzeća s članovima američke delegacije razgovarao o produbljivanju suradnje s SAD-om na tom području, u okviru jačanja sigurnosti nabave i diverzifikacije izvora energije.

Razgovarali smo o temama od strateškog interesa Slovenije i SAD-a kao saveznica, kazao je slovenski ministar, dodavši da je bilo riječi o električnoj energiji u vezi s planiranom gradnjom drugog bloka nuklearke u Krško, te o tekućem plinu koji bi Slovenija mogla dobivati preko LNG terminala na Krku.

PROMO Znate li gdje je Patkov gušt? Upoznajte hrvatske jame i špilje

Što se tiče plina Slovenija zasigurno ima interes za terminal na Krku. Bitno je što se tiče plina i ostalih izvora energije da je nabava sigurna, dakle da nismo ovisni samo o jednoj državi, kazao je Vrtovec.

Na primjedbu kako će plin iz LNG terminala biti skuplji od onoga iz Rusije koji Slovenija dobiva od Gazproma, Vrtovec je kazao da se o tome s američkim izaslanstvom nije razgovaralo, ali da je uz konkurentnost cijena svakako važan element i diverzifikacija izvora nabave kako bi se osigurala energetska neovisnost.

Što se tiče razgovora na području energetike, Vrtovec je kazao da je nuklearka Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), pa je suradnja s SAD-om u tom smislu i dalje dobra, no da Slovenija svakako treba i drugi blok nuklearke u Krškom, nakon što istekne životni vijek sadašnje nuklearke.

"Tehnologija Westinghousea je sigurna i stabilna, to je primjer dobre prakse, to je sigurno jedna od mogućnosti kao i sve ostale", kazao je Vrtovec.

Mike Pompeo
Mike Pompeo
turneja protiv Huaweija Pompeo opet dijeli EU kako bi pronašao saveznike protiv Kine

Potvrdio je da se u Sloveniji odvijaju koraci prema planiranoj gradnji drugog bloka, o čemu definitivna odluka kako glede financiranja tako i tehnologije još nije donesena.

Još nas dosta toga čeka prije nego donesemo konačnu odluku. Najprije trebamo riješiti pitanje odlagališta srednjeradioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina kod Krškog. Čekamo ekološku dozvolu da ga počnemo graditi, a kad to završimo onda ćemo donijeti i konačnu odluku (o drugom bloku)", kazao je slovenski ministar.

Ova vlada je na listu strateških objekata uvrstila i drugi blok u Krškom. Dakle, ako želimo biti nezavisni u pogledu nabave električne energije, onda u Krškom svakako trebamo drugi blok, kazao je Vrtovec u razgovoru za slovensku televiziju.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally