Croatia

Astronautkinja rekorderka: U životu radite ono čega se bojite

Christina Koch provela je 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici i tako postala prva žena astronautkinja koja je ostala u orbiti više od 300 dana. Osim toga, bila je dio prve kompletno ženske 'šetnje u svemiru' kad je s kolegicom Jessicom Meir mijenjala neispravnu bateriju na ISIS-u.

Šetnja je trajala pet sati, a dio nje se prenosio uživo na televiziji Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici. 

ULJULJAT ĆE VAS U SAN Astronauti djeci čitaju priče za laku noć sa postaje u svemiru

Koch je već prošetala svemirom te joj je ženska šetnja bio peti 'izlazak u svemir'. Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska astronautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Christina Koch je sletjela na Zemlju 6. veljače, a otkrila je kako joj svaki njen put u svemir neizmjerno znači te je dokaz da se snovi ostvaruju.

Ona je još od vrtićke dobi sanjarila kako će postati astronautkinja i ta ju ideja nikad nije napustila. Kaže kako ljudi doista mogu postići sve što žele, pod uvjetom da to žele iz srca i maksimalno se potrude da to ostvare.

ZAPANJUJUĆE FOTOGRAFIJE Iz svemira se vide ljepote naše planete i što smo joj napravili...

- U životu radite ono što vas plaši, tako ćete srušiti vlastiti granice i nadići sebe - savjetuje svim ljudima, a osobito ženama te naglašava kako je počašćena što je uzor mnogim djevojčicama.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: