Croatia

Austrijske pripreme za zimsku sezonu. Kurz: 'Skijaška zabava da, ali bez apres partijanja'

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i ministar zdravlja Rudolf Anschober potpomognuti zemaljskim poglavarom Tirola Güntherom Platterom i predsjednikom austrijske Gospodarske komore Haraldom Mahrerom predstavili su u četvrtak na konferenciji za novinare Vladin koncept priprema za ovogodišnju zimsku sezonu u Austriji i potrebne mjere.

Koronavirus u Austriji
Koronavirus u Austriji
EKONOMIJA PRIJE ZDRAVLJA Podignute prve tužbe protiv Austrije zbog širenja zaraze: Otkriveno kakva se naknada očekuje

„Skijaška zabava da, ali bez apres-skija (op.partijanja)“, rekao je Kurz. Istakao je kako je vlada jedinstvena u odluci da ove zimske sezone neće biti nakon skijanja zajedničkog stajanja tik jedni uz druge, pijenja na stoječki i plesanja, kao što je to bilo prethodnih godina, a sve s ciljem da spriječi širenje koronavirusa.

„Apres-ski moguć je samo sa sjedećim mjestima. Čak i na otvorenom hrana i piće moraju se konzumirati sjedeći“, rekla je Köstinger. Zimski turizam ove će godine biti moguć, ali samo pod određenim uvjetima: držanje obveznog razmaka, nošenja maski u skijaškim liftovima, žičarama i gondolama te ugostiteljskim lokalima te uz fiksna sjedeća mjesta na zabavama nakon skijanja popularno nazvanim apres-ski, pojasnili su ministar zdravlja Anschober i ministrica turizma Köstinger.

Istaknuli su kako se školama za skijanje preporuča da u grupi ne bude više od 10 polaznika i da se skupine ne miješaju, kako bi se u slučaju pojave zaraze mogli brzo locirati kontakti zaražene osobe. Kako su naveli, uz to treba provesti i testiranja na koronavirus za učitelje skijanja i turističke vodiče, po uzoru na testiranja zaposlenika u turizmu i ugostiteljstvu, koje financira austrijska vlada. Köstinger je istaknula kako je uvjerena da je sva ta pravila moguće provesti u praksi.

Računalo
Računalo
Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Ministar zdravlja Anschober najavio je znatno strože kontrole provedbe propisanih mjera prije, za vrijeme i nakon skijanja, te po potrebi adekvatnog kažnjavanja prekršitelja. Najavio je međunarodno usaglašavanje pravila ponašanja vezano uz skijališta i zimski turizam sa susjednim i ostalim europskim zemljama poznatim po zimskim sportovima i turizmu. Zemaljski poglavar Tirola Platter je rekao kako pozdravlja stroži Vladin režim za Apres-ski i zabavljanje nakon skijanja.

„Ne smijemo dozvoliti da 3 posto ljudi dovodi u opasnost preostalih 97 posto“, poručio je Platter. Nakon toga se je izvinio svima koji su se prošle zimske sezone na apres-ski patrijanju u Ischglu zarazili koronavirusom. „Žao mi je, istinski mi je žao“, rekao je prvi čovjek pokrajine Tirol, koja je po „izvozu“ zaraze koronavirusom postala poznata diljem Europe i šire, zbog čega je upravo protiv Austrije i tirolske pokrajinske vlade pokrenuta sudska tužba.

Predsjednik austrijske Gospodarske komore Mahrer je rekao kako je nužno strogo se pridržavati Vladinog koncepta za učinkovito odvijanje zimskog turizma, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i omogućio gospodarski rast. Istakao je kako su Austriji izuzetno važni strani gosti koji dolaze u zimi na skijanje i zimski odmor. „Od 59 milijuna noćenja prošle zimske sezone tri su četvrtine bili gosti iz inozemstva“, istakao je Mahrer.

Border controls at German-Austrian.
Border controls at German-Austrian.
situacija zabrinjavajuća Rast zaraženih u Austriji, potvrđena 832 nova slučaja. Mir u škole donosi 'Cluster-Buster-Bus'

Na Pressici je također istaknuto kako su upravo izdana djelomična upozorenja drugih država o (ne)putovanju u Beč, Tirol, Vorarlberg, ali i ona za cijelu Austriju, problem i za domaći zimski turizam. Stoga je izuzetno važno, kako je rečeno, ove se godine posebno dobro pripremiti za sve izazove koji stoje pred ovom alpskom zemljom i njenom vladom.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi