Croatia

BEROŠ ‘Realno je očekivati da će biti novih zaraženih’

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL je komentirao posljednje poteze oko koronavirusa u Hrvatskoj.

”U ovom trenutku je 151 nalaz gotov, a devet još čekamo, nema novih pozitivnih na koronavirus. c”, kazao je ministar.

”U odnosu na druge zemlje, naše okolnosti su bitno bolje. Iznimno sam zadovoljan da smo na ovom broju koji nije velik. Imamo izvor širenja virusa i na neki način nam je lakše kontrolirati situaciju”, dodao je ministar, naglasivši kako postoje planovi za karantenu.

”Ovo nije priča od jučer. Mjesec dana se spremamo. Gdje će biti karantena, to je manje bitno. Biti će ih koliko god bude potrebno”, uvjerava Beroš.

Ministar je komentirao i kritike iz Slovenije.

”Mi provodimo mjere na granici zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana. Tome nema alternative Čekanje od sat-dva ili tri ne predstavlja problem. Naše mjere su utemeljene i stručne. Što se tiče prigovora, mi branimo i sve građane EU, uključujući i Slovence. Ugrozi zdravlja nema alternative”, naglašava ministar.

Info šator za građane postavljen u Rijeci smatra dobrom idejom.

“Informiran sam o tome i ne vidim nikakav problem. To je odluka Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Mislim da je to dobra ideja, ne zanima me forma, dok sve službe rade svoj posao”, izjavio je ministar. Nije siguran koliko će situacija oko koronavirusa trajati.

“Nemam čarobnu kuglu. Napominjem da je riječ o novoj bolesti, moramo biti oprezni, ali nikako panika. Ako je vjerovati epidemiolozima, dolaskom proljeća infekcija bi trebala jenjavati. Moguće je i da se virus ukorijeni u populaciji, onda će se moguće ponašati kao obična sezonska gripa. Prerano je za te pretpostavke”, zaključio je Beroš.

Komentiraj