Croatia

Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja s EU, zatvorila samo tri

Crna Gora je u utorak otvorila zadnje preostalo poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, i sada joj preostaje rad na zatvaranju poglavlja, kojih su trenutačno zatvorena samo tri.

Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33. Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada zatvorila samo tri.

Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 – Tržišno natjecanje.

Otvoreno je na konferenciji o pristupanju na kojoj su EU predstavljali hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i glavni direktor Opće uprave za pregovore o proširenju i za susjedstvo Christian Danielsson.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana. Osim Crne Gore, pregovore od 2014. vodi još i Srbija, koja je dosad otvorila manje od polovice pregovaračkih poglavlja. Sjeverna Makedonija i Albanija u ožujku su dobile zelene svjetlo za otvaranje pristupih pregovora. Bosna i Hercegovina još nema status kandidata za članstvo, a najlošije stoji Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

Komentiraj

Football news:

This player celebrated reaching La Liga so strangely that he had to take a cocaine test. The result is negative
Liverpool are ready to offer 20 million euros for Tiago, Bayern demand 40 (Sport Bild)
PSG asks Barca for Dembele and 80 million euros in exchange for Neymar (El Chiringuito TV)
Kike Setien: I See myself as Barca's coach next season
Disney's tourist Paradise, where MLS and the NBA return: 50+ playgrounds, a lot of children at normal times, cartoon characters everywhere🧞 ♂ ️
Solskjaer on the cancellation of the ban of Manchester City: Let it be discussed by others. It's not my job
Zidane on bale: People try to invent our conflict, but they will not achieve anything. We are United