Croatia

CRNI DAN DOMOVINSKOG RATA: Pokolj do pokolja 14. kolovoza – Kraljevčani, Bjelovac, Lovinac…

Screenshot

Dana큄nji datum 1991. godine jedan je od datuma sa najvi큄e te큄kih, ratnih zlo훾ina po훾injenih prema Hrvatima pri 훾emu su ve훶inom nastradali civili starije 탑ivotne dobi.

Starce usmrtili granatama

Tako su 14. kolovoza srpski teroristi napali Kraljev훾ane. Ubili su pet starijih seljana, 3 starice i dvoje staraca, koji su ostali u selu radi 훾uvanja stoke i ku훶a. Medicinskom forenzi훾arskom analizom je ustvr휃eno da su starice ubijene iz automatskog oru탑ja (pu큄ke) i granatama, a tijela dvoje staraca su raznesena ru훾nim baca훾em raketa.

Istoga dana oko 19. sati, 훾etiri optu탑ena srpska paravojnika zajedno s vi큄e drugih nepoznatih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, naoru탑ani sjekirama i pu큄kama upali su u selo Bjelovac te bez povoda su napali i ubili Stjepana Horvata, 휂uru Horvata, Matu Horvata i Ivana Bugarina.

Odustajanje od optu탑ne…

Prvu optu탑nicu za ratni zlo훾in protiv N.R. (1949.), J.Z. (1961.), S.P. (1962.) i D.P. (1955.), podignilo je Okru탑no javno tu탑ila큄tvo Sisak혻30. studenog혻1992. te su svi u odsutnosti osu휃eni na kaznu zatvora od 20 godina. U sije훾nju 2009.혻Dr탑avno odvjetni큄tvo zatra탑ilo je zahtjev za za큄titu zakonitosti.혻Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrdio je da je zahtjev osnovan te su presude poni큄tene a slu훾aj vra훶en na prvostupanjski sud. Samo godinu poslije, 탐upanijski sud u Sisku donio je odluku o obustavi kaznenog postupka protiv 훾etvorice optu탑enih nakon 큄to je Dr탑avno odvjetni큄tvo odustalo od optu탑be…

… i jo큄 jedno odustajanje od optu탑be.

Istoga datuma, te큄ki ratni zlo훾in po훾injen je i u Lovincu.

Pripadnici혻pobunjenih Srba izveli su kombinirani minobaca훾ko-pje큄a훾ki napad na Lovinac. U tom napadu ubili su Milana Sekuli훶a, pripadnika pri훾uvnog sastava MUP-a, vi큄e mje큄tana Hrvata su odveli, a ve훶i broj hrvatskih obiteljskih ku훶a zapalili. Nakon deset dana, tra탑e훶i izgubljenu stoku Mi훶o Ra훾i훶 je prona큄ao u 탑bunju pokraj ceste, dva kilometra od njihovih ku훶a, mu훾ene i izmasakrirane odvedene Hrvate: Martina 힋ari훶a, Ivana Ivezi훶a, Juru Sekuli훶a, Stipu Katalini훶a i Marka Pavi훾i훶a.

Nakon dugog sudskog procesa, tu탑iteljstvo je odustalo od optu탑be protiv svih optu탑enika osim Radoslava 훻ubrila koji je u odsutnosti osu휃en na 15 godina zatvora.

‘USTA힋ETINE 훴E SADA RAZMISLITI O RATU SA SRBIMA’: Mladi훶eva osvetni훾ka akcija nakon Oluje za koju ne znate

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Van de Beek's adviser: Donny is a substitute player at Manchester United. I don't like it at all
Koeman about Griezmann: I'm very happy. Now he has more freedom and is doing a great job
Neymar owes 34.6 million euros to the Spanish tax service
Bayern are hunting for a 1.63-foot defender. He ran away to Brighton from Chelsea to play
PSG are Interested in Diego Costa. Atletico is ready to release the striker and sign Cavani instead
Lampard on the altercation with Mourinho: noted that he spoke to the referee more often than to his players. Jose and I get along well
Ronald Koeman: It is good that Messi called for unity. I hope it will be calmer now