Croatia

Da, Hrvatska i dalje zna igrati košarku. I još je uvijek voli...

Kulisa je bila spremna i prije prvog podbacivanja. Draženov dom ispunjen valjda do zadnjeg mjesta, baš poticajan. Dekor kakav je sjeo kao naručen hrvatskoj košarci nakon onih grozomornih izdanja u posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Koje smo zaboravili i na koje se nećemo više vraćati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pod Tornjem već dobrih 45 minuta uoči početka šušur, gužva, tražila se karta. Iako najavljivano, opet ugodno iznenađenje s obzirom na ovu garnituru reprezentacije bez reda prvih (NBA) i drugih (Euroliga) zvijezda, protivnika, pa i termin utakmice. Da, Hrvatska i dalje voli košarku.

KOŠARKAŠKI DRAGULJ DREŽNJAK 'Bio sam na 13. katu, a potres 7 po Richteru. Prestrašno...'

I, da, Hrvatska i dalje zna igrati košarku. Ako ste možda počeli misliti drugačije. U takvim okolnostima nije imala pravo (opet) podbaciti. I nije makar smo od Švedske, zbog recentnih izdanja, napravili Litvu. I ta Švedska, čiji su igrači uglavnom po Španjolskoj, a to znači da ipak nekog vraga znaju, promašila je prvih 12 šuteva iz igre. U 15. minuti bila je, povjerujte, na 1/22 (!). Pa kad je ušao i drugi, i hrvatski navijači su to nagradili. 

Ne, ne govori to najviše o Skandinavcima jer bi takvo shvaćanje bila nepravda prema ovih 12 igrača iza kojih stoji Veljko Mršić, koji je pobjednički debitirao na hrvatskoj klupi (72-56), a oni su pokazali što u košarci, a tako je i u svakom drugom sportu, znači igrati obranu. Jer ona je, znate već, najbolji napad.

HRVATSKA UZDANICA ZA ŠVEĐANE 'Dinamovac sam, ali lud je onaj tko ne posjeti pivnicu Flek...'

Roko Ukić vratio se u reprezentaciju nakon dvije i pol godine i vratio sigurnost na lopti, Mateo Drežnjak upisao je prve službene koševe u hrvatskom dresu od mnogih koji će uslijediti, potvrdivši sve ono što radi u Širokom - da Hrvatska u njemu dobiva beka za dugo godina.

Hrvoje Perić, Željko Šakić, Darko Planinić i Miro Bilan očekivano su razbili svaki blok visoke švedske linije i usput pomogli u limitiranju vjerojatno najboljeg Šveđanina poslije onih kojih nema (Eriksson, Jerebko, Taylor) Ludviga Hakansona koji je ostao na 4 poena. I svi su ostali dali ruku na svoj način poput Tonija Perkovića i dvije vrhunske obrambene reakcije kada smo pali u tom dijelu. Pa i ona četvorica prekobrojna na tribinama gdje je najviše upijao Roko Prkačin. I on će brzo na parket.

Hrvatska će, u to ne sumnjajte, ići na Eurobasket. Nismo poletjeli jer da jesmo, rekli bismo i da će u ponedjeljak pobijediti u Nizozemskoj. To će već biti teži zadatak od današnjeg premda i njega ova Hrvatska mora riješiti. Riješi li ga, onda u prvu rečenicu ovog odlomka stvarno nemojte sumnjati. 

Kvalifikacije za Eurobasket, 1. kolo:

Hrvatska - Švedska 72-56 (18-6, 23-14, 17-25, 14-11)

Dom Dražena Petrovića, gledatelja: 5500

Hrvatska: Perković 8, Perić 9, Marčinković 3, Krušlin 3, Ukić 4, Planinić 11, Bilan 5, Drežnjak 15, Mavra 3, Rogić 3, Šakić 7, Marić

Švedska: Barton, Borg 11, Lundqvist 4, Magarity 10, Hakanson 4, Czerapowicz 9, Lindqvist, Gaddefors 2, Spires, Pantzar 7, Lofberg 8, Engstrom 1