Croatia

Daimler spreman platiti 2,2 mlrd dolara za nagodbu u SAD-u

Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je da je u sklopu nagodbe u regulatornom i građanskom sporu u SAD-u, pokrenutom zbog krivotvorenja podataka o emisiji štetnih plinova, pristao platiti 2,2 milijarde dolara.

Kompanija je u četvrtak objavila da je prihvatila okvir sporazuma s američkim vlastima i s predstavnicima velike skupine podnositelja kolektivne tužbe, što će je ukupno stajati oko 2,2 milijarde dolara.

Regulatorni spor pokrenuli su američka Agencija za zaštitu okoliša, Kalifornijski odbor za zrak kao resurs, odjel ministarstva pravosuđa za okoliš i prirodne resurse, ured kalifornijskog državnog tužitelja i Američka služba za carine i zaštitu granica, navodi se u priopćenju tvrtke.

Nagodba s vlastima trebala bi stajati približno 1,5 milijardi dolara a nagodba u građanskom sporu oko 700 milijuna dolara, priopćio je Daimler.

Najavio je i dodatne troškove, u troznamenkastom milijunskom iznosu, kako bi ispunio uvjete nagodbe.

Kompanija će isplatiti novac kako bi se povukle tužbe zbog zagađenja okoliša, povezanog sa sustavom kontrole emisije štetnih plinova u njezinih oko 250 tisuća dizelskih osobnih automobila i kombija u SAD-u.

„Tvrtka je u potpunosti surađivala s američkim vlastima i čini to i dalje“, poručili su iz Daimlera.

Osim Daimlera, za kršenje propisa o zaštiti okoliša i za manipuliranje ispušnim sustavima radi netočog prikazivanja razine emisija štetnih plinova optužen je i Volkswagen i još nekoliko proizvođača automobila, podsjeća dpa.

Komentiraj

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally