Croatia

'Digitalna i zelena tranzicija u koronakrizi ojačat će Europu'

U svom prvom govoru o stanju Europske unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijela je jučer viziju Europe koja iz najdublje krize, uzrokovane koronavirusom, izlazi snažnija tako što prolazi zelenu i digitalnu tranziciju, pretvara se i u zdravstvenu uniju, a izvan svojih granica predvodi svijet jer je “Europa, kao nitko drugi, sposobna okupiti druge i može biti ponosna na to”.

Europski parlament
Europski parlament
TOMISLAV KRASNEC Budućnost EU ovisi o tome hoće li ČEP-ovi slijediti svoje šefove

Za novi europski Bauhaus

– Ovo je naša prilika za promjene koje se ne događaju zbog katastrofa ili diktata drugih u svijetu, nego zbog naših zamisli. Imamo sve što trebamo da se to dogodi. Otarasili smo se starih izgovora koji su nas uvijek sputavali. Imamo viziju, imamo plan, imamo investicije. Sad je vrijeme da prionemo poslu – rekla je Ursula von der Leyen.

U govoru o stanju Unije, koji predsjednik ili predsjednica Komisije drži jednom godišnje pred Europskim parlamentom, Njemica se dotaknula mnogih tema, od europskog odgovora na globalnu pandemiju koronavirusa do novog prijedloga reforme zajedničke migrantske politike, koji će Komisija predstaviti sljedećeg tjedna. Njezin pristup u tom prijedlogu je “human i ljudski”, rekla je i upozorila da “načelo spašavanja života na moru nije fakultativno”, ali dodala je kako će prijedlog uspostaviti “jasniju, čvršću vezu između azila i vraćanja”.

VIDEO: Govor Ursule von der Leyen

– Moramo napraviti razliku između onih koji imaju pravo ostati ovdje i onih koji nemaju – rekla je. Princip solidarnosti, vjerojatno kroz stalne migrantske kvote, ostat će snažan element novog Komisijinog prijedloga.

– One zemlje koje ispunjavaju svoje moralne i zakonske obveze izloženije su nego druge, ali moraju se moći osloniti na solidarnost cijele Europske unije – naglasila je Ursula von der Leyen.

COVID-19 serological tests for individuals. San Giuseppe Multimedica Hospital in via San Vittore
COVID-19 serological tests for individuals. San Giuseppe Multimedica Hospital in via San Vittore
u zatvorenim prostorima Studija predlaže uvođenje 'tihih zona': Evo što to znači i kako bi se njima smanjilo širenje virusa

Zelena tranzicija velika je tema njezine Komisije od stupanja na dužnost prije izbijanja globalne pandemije, pa je Ursula von der Leyen predložila novi cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030.: umjesto sadašnjeg cilja od 40 posto (smanjenja u odnosu na razinu emisije iz 1990.), novi cilj bio bi 55 posto. Totalna ekologizacija svega što EU radi nije samo gospodarski projekt, rekla je Ursula von der Leyen.

– To treba biti novi kulturni projekt za Europu. Trebamo našoj sustavnoj promjeni dati posebnu estetiku. Želimo stvoriti novi europski Bauhaus – rekla je, referirajući se na školu za arhitekturu i primijenjenu umjetnost koja je prije jednog stoljeća pratila i dalje inspirirala modernizaciju društva. Novi zeleni ciljevi EU dovest će do promjene građevina u kojima živimo i radimo, prijevoznih sredstava, pa i industrijske proizvodnje koja se ne oslanja na fosilna goriva nego na, primjerice, vodik.

Izvan svojih granica EU treba jačati svoju ulogu jer živimo u svijetu u kojem su se “jedni povukli u izolaciju, a drugi aktivno destabiliziraju sustav”, dok EU nema filozofiju da Europa želi pošto-poto biti prva, nego “želimo biti prvi u tome da ozbiljno odgovorimo na poziv kad je to potrebno”.

BELGIUM-BRUSSELS-EUROPEAN PARLIAMENT-BUDGET-VOTE
BELGIUM-BRUSSELS-EUROPEAN PARLIAMENT-BUDGET-VOTE
SOTEU Predsjednica EK: Nema više izgovora, imamo vizije, imamo plan, trebamo se primiti posla

Predsjednica Komisije dotaknula se i Kine i Rusije, naglasila da je “Europska unija na strani naroda Bjelorusije”, apelirala na Tursku da ne pokušava zastrašiti susjede u Europskoj uniji, ponovila da zapadni Balkan vidi kao dio Europe.

A oko transatlantskih odnosa, koji u prvom mandatu predsjednika Trumpa nisu baš sjajni:

– Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima – rekla je Ursula von der Leyen. Kodna rečenica koja znači da polaže svu nadu u pobjedu Joea Bidena, starog znanca Europe i Bruxellesa, na izborima u studenom?

Poljske ‘zone bez ljudskosti’

Stala je i u obranu temeljnih prava za istospolne parove, aludirajući na Poljsku, gdje se njihova prava ograničavaju proglašavanjem “LGBT Free” zona (zona oslobođenih od LGBT-a). To su “zone bez ljudskosti”, rekla je, “i njima nema mjesta u našoj Europskoj uniji”.

– Tražit ću da se priznaju obiteljski odnosi u cijeloj Europskoj uniji: ako je netko roditelj u jednoj državi članici, onda je naravno roditelj u svakoj državi članici EU – rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Football news:

Kane and Son gave each other 29 assists in the Premier League. Only Lampard and Drogba (36) did it more often
Veron about Messi: Playing in Barca gives him discomfort
Mitryushkin on the move to Fortuna: Germany is a country of goalkeepers. I can learn a lot here
Scott Micromini: There is no point in beating PSG if you don't play the same way with Leipzig
Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone