Croatia

Đikić: “S masovnim cijepljenjem, pažnjom i strpljenjem, 2022. bit će normalna godina”

Molekularni biolog Ivan Đikić, profesor na Institutu Goethe u Frankfurtu, kazao je da se u posljednjih mjesec dana u europskim zemljama pojavio novi snažan val koronavirusa koji je posljedica opuštanja tijekom ljeta, i sada se zbog određenog razdoblja inkubacije virus proširio.

“U proljeće su zemlje Istočne Europe, uključujući Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Slovačku, Češku, reagirale na vrijeme i pravilno i imali su jako dobre podatke”, kaže on i dodaje: “U ovom slučaju su zemlje Zapadne Europe naučile ozbiljnije lekciju u proljeće, sad su puno ozbiljnije reagirale, uvele ozbiljnije mere i građani su dosta više motivirani. Za razliku od toga u zemljama Istočne Europe je sada kritičnije”, rekao je Đikić za srpske medije, a prenio N1.

Navodi kako uvijek propagira da se ne nikad ne govori o “strožim i blažim mjerama” već o “pravilnim i pravovremenim mjerama”.

“Kada imate spektar od 20 epidemioloških mjera i uvedete samo pet njih na vrijeme onda ste ispred virusa, kad kaskate za virusom onda morate uvesti svih 20 mjera, morate u potpunosti zatvoriti živote ljudi da biste se borili s tim jednim eksplozivnim rastom virusa u populaciji, jer ga više ne možete uloviti”, kaže on i dodaje:

“Tri glavna pravila u borbi s virusom koja ne smijemo ignorirati su: moramo više testirati, moramo locirati viruse i moramo lokalno djelovati tako da izdvojimo virus od daljeg kruga širenja.”

Kaže da je odgovornost političara u kriznim situacijama jako važna. “Potrebni su nam transparentni odgovorni lideri koji će građanima pokazivati točne podatke i građani će se onda ponašati odgovorno. Ono što je tipično za slabe političke lidere je da preko različitih manipulacija pokušavaju brojeve prikazati boljima i tako gube vrijeme”, kaže on i dodaje: “Događa se da oni govore kako neće biti mjera i na kraju sve te zemlje uđu u jedan nekontrolirani, neuređeni, stihijski lockdown i tada najviše pate ugroženi radnici, starije rizične populacije”, kaže Đikić.

Poručuje da je ljudima u krizi potreban netko u koga mogu imati povjerenje, a ono se stječe vremenom. “Ne može netko doći i onda pričati različite stvari koje ne odgovaraju brojevima. Zato je jako važno da imamo brojke povezane sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).” Poručuje da uvid u pravo stanje dovodi do buđenja građanske svijesti.

Smatra da je cjepivo najbolji način borbe protiv koronavirusa. Poručuje da su nade u upotrebu cjepiva već početkom sljedeće godine utemeljene na podacima. “Danas imamo podatke koji govore o optimizmu, ali još uvijek nemamo konačne podatke”, kaže on i objašnjava:

“Potrebno je cijepljenje od dva do tri mjeseca, da se populacija cijepi, stvorit će se kolektivni imunitet, treba nam još nekoliko mjeseci pažljivog života, strpljenja, mjera koje su umjerene i nakon toga s realnim šansama možemo reći – kraj 2021. godine, 2022. će biti normalna godina sa svim slobodama, putovanjima, osmjehom, dječjim školovanjem. To je ono što je optimistično, ali bazirano na podacima.”

Komentiraj

Football news:

Leicester have joined the fight for Eriksen
Real Madrid can invite Gallardo from River Plate instead of Zidane (ESPN Argentina)
Mandzukic on Milan's Victory in Serie A was a major achievement. We need to achieve this on the pitch, not in words
Wayne Rooney: Manchester United will win the Premier League. Pogba will have to play a significant role in this
Zidane will remain at Real Madrid until the end of the season. The club will wait until June to change course (Marca)
There will be 6 Premier League clubs in the Super League. Everyone will receive up to 350 million euros upon joining (The Times)
Rivaldo: For Messi, PSG is a good option. The coach is an Argentine, and Leo will play with Neymar again