Croatia

Dinamova akcija: Ako ne bude nereda, dijelit će novac djeci

U Maksimiru su se sjetili još jedne hvalevrijedne ideje, od ove sezone na svim utakmicama Dinama kreće kampanja 'Fair-play na tribinama'. Jednostavno ime, ali jako zanimljiva akcija, za koju ne znamo je li se još tko u nogometnom svijetu dosjetio. Naime, u modrom domu žele zaustaviti pirotehniku, nasilje i rasizam na svojim utakmicama, a to žele napraviti na zanimljiv način.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cijela ideja krenula je prije tri mjeseca, a povod cijele priče bila su kazne u prošloj sezoni zbog koje je Dinamo jučer ugostio Lokomotivu pred praznom sjevernom tribinom, ali i kazna zbog koje će se prva europska utakmica sa Saburtalom odigrati pred praznim tribinama. Začetnik priče bio je član IO Vladimir Gašparović, dok je nositelj projekta 'Fair-play na tribinama' Iva Cigrovskij. No, o čemu se tu zaparvo radi?

Dinamo će za svaku utakmicu u kojoj klub ne bude kažnjen od strane HNS-a ili Uefe izdvojiti određen iznos, skupljati ga, a onda ga na kraju polusezone u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem dodijeliti udrugama koje se bave djecom, mladima i socijalno ugroženim skupinama. Hrvatski Crveni križ će formirati komisiju, pa prema određenim kriterijima transparentno dodijeliti taj novac onima koji je potreban.

Ova se kampanja odnosi samo na navijače Dinama, pa će novac biti dodijeljen i ako u Maksimiru nerede naprave gostujući navijači. Dinamo će za svaku domaću ili gostujuću HNL ili kup utakmicu bez kazne HNS-a izdvojiti 10 tisuća kuna, dok će za svaku europsku utakmicu (bez kazne Uefe) ta nagrada povećati na pet tisuća eura. A kazne se odnose samo na stavke koje vežu pirotehniku, rasizam, mržnju i diskriminaciju. Na ostale stavke (poput sjedenja na proredima tijekom europskih utakmica), kazne se neće odnositi.

Ideja je da ova priča traje više sezona, a Dinamo će napraviti i web-stranicu na kojima će se cijeli iznos ažurirati nakon svake utakmice. Zagrepčani su prošle sezone odigrali 16 europskih, te 40-ak domaćih utakmica, a ukoliko bi ih ove sezone opet bilo toliko i na njima ne bude nereda, skupilo bi se više od milijun kuna. A postoji mogućnost da još toliko onda daju i klupski sponzori. U svakom slučaju, hvalevrijedna akcija, Dinamo je od 2012. godine na razne kazne morao platiti više od milijun eura. Točnije, 8.026.920,60 kuna. A samo prošle sezone, Dinamo je morao platiti 311 tisuća eura. A sada će, nadamo se taj novac, ići u humanitarne svrhe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Football news:

Inter will extend their contracts with Handanovic and D'ambrosio until 2022
Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1