Croatia

Doktori su joj dali tri mjeseca života: 'Rak je skroz nestao...'

Život Judy Perkins, žene koja je oboljela od raka dojke, spasila je nova, eksperimentalna terapija. Odnosno, čak 90 milijardi protutijela koja su joj doktori ubrizgali u tijelo ubili su stanice raka. 

Judy je bila u terminalnoj fazi, a doktori su joj dali tek tri mjeseca života. No, dvije godine kasnije nema nikakve naznake raka u njezinom tijelu. 

Stručnjaci s Nacionalnog instituta za istraživanje raka kažu da je terapija još uvijek eksperimentalna, no mogla bi se prilagoditi za liječenje svakog oblika raka. 

Judy, koja živi sa suprugom na Floridi, dijagnosticiran je uznapredovali oblik koji se nije mogao liječiti konvencionalnom terapijom. Osim primarnog karcinoma, pronašli su joj tumore veličine teniske loptice u jetri i metastaze po cijelom tijelu. 

- Oko tjedan dana nakon početka terapije, počela sam nešto osjećati, kao da mi se tumor u prsima smanjivao. Tjedan ili dva nakon toga tumor je u potpunosti nestao - rekla je Judy. Prisjetila se kako je osoblje oduševljeno skakalo oko nje i bilo uzbuđeno, a kasnije su joj rekli da postoji velika mogućnost da ju izliječe novom terapijom. 

Terapija funkcionira tako da "upoznaje neprijatelja". Genetski se analizira tumor pacijenta kako bi se detektirale rijetke promjene koje rak čine vidljivima za imunološki sustav. Iako se sustav sam po sebi već bori s tumorom, a bitku gube i bijele krvne stanice, limfociti se uklone iz uzorka krvi, a u laboratoriju oni postaju "stanice ubojice" koje se vraćaju u organizam bolesnika. 

Najveći izazov kod liječenja raka imunoterapijom je činjenica da kod nekih pacijenata funkcionira odlično, no većini ne donosi nikakvu korist, piše Independent. 

Judy, nakon što je pobijedila rak, uživa u prirodi, a posebice u vožnji kajakom. 

Football news:

Failure of the VAR in the last English tour: on Thursday, all three decisions on penalties were recognized as mistakes
Zlatan Ibrahimovic: This is not my Milan. The club's ambitions are not what they used to be
Liverpool will only try to buy Tiago if one of the key players leaves
Jurgen Klopp: Salah has crazy statistics
Collina called on the judges to review the replays of disputed moments themselves
Pavel Nedved: real and city are contenders to win the Champions League, but Juve first have to pass Lyon
Manchester City will not be excluded from the Champions League. CAS will grant the club's appeal (Ian Cheeseman)