Croatia

GLASNOGOVORNIK DIP-A: “Dosad je 539 osoba u samoizolaciji zatražilo mogućnost glasanja”

Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski u subotu je za Dnevnik N1 televizije otkrio kako je dosad 539 osoba u samoizolaciji zatražilo mogućnost glasovanja na sutrašnjim parlamentarnim izborima.

“Za glasanje se prijavilo 539 osoba koje su u samoizolaciji, a ukupno se 1730 osoba prijavilo za glasanje od kuće”, rekao je Hojski i dodao da su to podaci od danas prijepodne te istaknuo da glasači imaju rok do sutra u podne da se prijave za glasanje od kuće.

Što se tiče glasanja osoba koje su zaražene koronavirusom, Hojski je kazao kako još nemaju točne podatke, no kako je tridesetak osoba iz slavonskih županija koje su zaražene izrazilo želju za glasanje. naglasio je da će se na sve pozive građana sutra izaći u skladu s tehničkim uputama.

Upitan kako to da nisu iste mjere za glasanje osoba koje su u samoizolaciji i onih koji su potvrđeno zaraženi koronavirusom, Hojski odgovara: “Nisu iste mjere jer smo imali direktne upute HZJZ-a da ne mogu biti iste mjere. Da je bilo više sluha ili više vremena, mogle su se raditi razne kombinacije. Mislim da smo našli jedno optimalno rješenje. Birački odbori u ovom trenutku moraju imati sigurnost da neće biti zaraženi”.

Objasnio je da su napravili ono što su mislili da je najbolje. “Nismo to napravili brzopleto i preko koljena. Kad imate zahtjeve epidemiologa da određene stvari moraju biti, probate ih uklopiti u cijelu priču”, rekao je.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, Hojski kaže da se radi uglavnom o e-mailovima, SMS porukama, telefonskim pozivima i objavama na društvenim mrežama u kojima se agitira za pojedinog kandidata.

Potvrdio je kako će DIP u 21 sat krenuti s objavom rezultata, ali kako će u tim rezultatima biti obrađeno 15-10 posto biračkih mjesta. Očekuje kako će oko 23 sata ili ponoći imati obrađeno oko 70 posto glasačkih listića. Naglasio je da je brojanje glasova na parlamentarnim izborima puno kompleksije nego na predsjedničkim izborima.

Komentiraj

Football news:

Sergio Ramos: we are real and we have to win everything. Upset by relegation from the Champions League
Pirlo or Simone Inzaghi could lead Juventus
Ronaldo's sister: You can't do everything alone. You are still the best 🙌
Juve may fire sporting Director Paratici after Sarri
Juventus sacked Sarri (Nicolo Skira)
Messi sleeps on an anti-coronavirus mattress. The tissue is coated with nanoparticles that destroy the virus
Andrea Agnelli: Ronaldo will stay at Juventus. He's the mainstay of the club