logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Grabar-Kitarović razljutila medicinske sestre neprimjerenom izjavom: 'Insinuirala je da sestre nešto očekuju od pacijenata, to je nedopustivo'

reagirala komora

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) osudila je u utorak izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Govoreći o korupciji u hrvatskom društvu, Grabar-Kitarović je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU kazala da su je "prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju". Time je predsjednica Republike insinuirala da medicinske sestre "očekuju" nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb, ističe HKMS u priopćenju.

"Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično i maksimalno su posvećeni pacijentima. Nedopustivim držimo povezivanje te humane profesije s koruptivnim radnjama", kaže se u priopćenju.

Svaki savjesni građanin koji ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost to prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

HKMS očekuje da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme kao što su nedostatak medicinskih sestara, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju, stoji u priopćenju.
 

Themes
ICO