Croatia

‘Heroj je umoran/Hero is tired’ u koprodukciji riječkog Baleta i Muzičkog biennala

Riječki Balet, u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb, dva će puta premijerno izvesti balet ‘Heroj je umoran/Hero is tired’.

Prva izvedba je bila u Zagrebu na svečanom zatvaranju Biennala, slijedi druga u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u utorak 16. travnja u 19 i 30 sati. Na glazbu Frana Đurovića balet je koreografirao Giuseppe Spota, jedan od najuzbudljivih europskih koreografa mlađe generacije.

Intendant riječkog HNK, Marin Blažević, najavljujući novi baletni projekt je rekao:

“Pod vodstvom Maše Kolar, posljednje dvije sezone, riječki baletni ansambl doživljava kontinuirani rast kvalitete, ne samo u izvedbenom smislu već i u idejnom, konceptualnom i u produkcijskom. Međutim, balet ‘Heroj je umoran’ veliki je skok u odnosu na ono što smo do sada vidjeli od riječkog Baleta. U kontrapunktu između prekrasnog, dirljivog dueta Cristine Lukanec i Andreia Kötelesa te ansambla događa se iznimno emotivna baletna priča koja će, siguran sam, publiku ostaviti bez daha”.

Ravnateljica Baleta, Maša Kolar kazala je kako se raduje objema premijerama:

“S obzirom na medij u kojem djelujemo, puno je postupaka i procesa pri nastajanju jednog projekta i svi su važni. Ono što bih izdvojila kod ovoga jest harmonična suradnja skladatelja Frana Đurovića i koreografa Giuseppea Spote. Zatim suradnja koreografa i ansambla koja je premašila sva moja očekivanja”.

U predstavi plešu članovi riječkog Baleta: Emanuele Amuchastegui, Marta Kanazir, Andrei Koteles, Ksenija Krutova, Nika Lilek, Cristina Lukanec, Laura Orlić, MIchele Pastorini, Tilman Patzak, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, a svjetlo potpisuje Nuno Salsinha.

Reprize baletne predstave su u srijedu 17. i u četvrtak 18. travnja u 19 i 30 sati. Nakon izvedbe u četvrtak, u gledalištu će se održati i ‘Kritički glas’, razgovor s kritičarkom Majom Đurinović i publikom o brojnim aktualnim temama koje predstava otvara.

Komentiraj

Football news:

Klopp on 2-0 with Chelsea: Mane was rewarded for Kepa's pressure. Perfect start for Tiago
Liverpool and Everton scored 6 points after 2 rounds of the Premier League. This is the first time since 1993
Lampard on 0:2 with Liverpool: a Serious mistake by Kepa. Without red and with a penalty scored, it would have been 1-1
Mane on Kepa's mistake: Knew he would have few options when he got the ball. He made a mistake, I scored
Will bale be revived at Tottenham?
Tiago broke the Premier League record with 75 assists per half - time-more than any Chelsea player in the entire match
Kroos on captains: Ramos is the best possible option