Croatia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hrvat o zastrašujućem putovanju: Talibani su repetirali kalašnjikov na moju ženu

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

Kada govorimo o influencerima, 훾esto se postavljaju pitanja: Tko su oni? Tko ih prati? 훻ime se bave? Kakav je njihov utjecaj? Smatra se kako je svatko s vi큄e od pet tisu훶a pratitelja na Instagramu influencer, no tek se rijetki mogu pohvaliti uistinu zna훾ajnim utjecajem koji su uspjeli ostvariti zahvaljuju훶i dru큄tvenim mre탑ama.

Pri samom vrhu doma훶e influenserske scene nalazi se ‘travel’ influencer Kristijan Ili훾i훶, osoba koju samo na Instagramu prati vi큄e od 435 tisu훶a pratitelja. Za usporedbu, Toni Cetinski ima ne큄to manje od 200 tisu훶a pratitelja na Instagramu, Mate Buli훶 ni 22 tisu훶e, 탐anamari Lali훶 isto ima upola manje pratitelja, a recimo Marco Cuccurin, koji se smatra jednim od najuspje큄nijih doma훶ih influencera, ima ne큄to vi큄e od sto tisu훶a pratitelja na toj dru큄tvenoj mre탑i. Kristijan je pripovjeda훾, putopisac, fotograf, snimatelj, sve u jednom, i to je ono 큄to ga izdvaja iz mase. Pratitelje je privukao vizualnim sadr탑ajem i nevjerojatnim pri훾ama, ali i onom drugom bitnom stvari – korisnim savjetima i edukacijom.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

Naime, sva svoja putovanja Kristijan pomno priprema i analizira kako bi 큄to manje toga prepustio slu훾aju. Proputovao je gotovo cijeli svijet, a brojne destinacije svojim pratiteljima prikazuje na takav na훾in da kod njih lako stvara osje훶aj da su sami stajali u njegovim cipelama i gledali njegovim o훾ima sve 큄to je pro큄ao i pro탑ivio, ali i 탑elju da jo큄 malo toga pro탑ive sami u탑ivo.

Danas je Kristijan suvlasnik putni훾ke agencije, postao je zanimljiv lokalnim vlastima koje ga zovu kako bi upravo njihovu destinaciju pokazao svijetu na svoj na훾in, a i bli탑i se svom cilju, putovanju kroz 197 dr탑ava. Na tom putu doga휃ale su mu se prekrasne stvari, ali i neke za 탑ivot vrlo opasne situacije, posebno njegovoj supruzi Andrei Trgov훾evi훶 Ili훾i훶, omiljenoj Kristijanovoj suputnici na brojnim putovanjima, koja je tako휃er prava miljenica Instagrama s vi큄e od 130 tisu훶a pratitelja.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Jedan ste od najuspje큄nijih ‘travel’ influencera na ovim prostorima. Kako obja큄njavate takav uspjeh, koliko vam je vremena trebalo da steknete toliku popularnost?혻

Vjerujem da moja iskrenost i te탑nja da ni큄ta ne la탑iram i sve prikazujem kako je, ali i da iznosim otvoreno svoja razmi큄ljanja neovisno o tome svidjela se ona nekomu ili ne, pridonose toj popularnosti i da sam tako stvorio toliki broj pratitelja. Naravno, uspjeh nije do큄ao preko no훶i, ja ovo radim intenzivno 300 dana godi큄nje jo큄 od 2016., kad sam napustio stalno radno mjesto. Dakle, ve훶 punih sedam godina. No i prije sam putovao na daleke destinacije i objavljivao na mre탑ama.

Svatko tko misli da je ovo lak posao, da se jednostavno dolazi do ovih rezultata, mo탑e se zavarati time 큄to je objavio ne큄to senzacionalno i ludo recimo na TikToku i dobio hrpu lajkova i pregleda, no stvaranje neke ba큄 훾vrste baze koja vas kontinuirano prati iz godine u godinu ipak nije “훾as posla”. A nije ni jeftino. Vjerujem da golem dio popularnosti dugujem i tomu 큄to sam bio u dijelovima svijeta u kojima je malo tko bio i 큄to donosim sadr탑aje koje malo tko ima na na큄im prostorima. A to sve ko큄ta, ja sam financiram svoja putovanja. 탐ivimo u vremenu u kojem smo bombardirani sadr탑ajima pa nije lako zadr탑ati fokus i ne큄to dosljedno slijediti, a utoliko je te탑e zadr탑ati fokus pratitelja na onome 큄to radite. Vjerujte, iz dana u dan, godinama smi큄ljati stalno novi sadr탑aj nije lako. No ja ovaj posao jako volim i ne bih ga mijenjao ni za koji drugi.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Kada i kako se rodila ta ljubav prema putovanjima?

Ve훶 sam kao klinac putovao s roditeljima, a prvo “egzoti훾no” putovanje kojeg se rado sje훶am bilo je putovanje s bratom u Istanbul. Bio sam tada jo큄 klinac, maloljetnik, ali smo krenuli bekpakerski putovati, kupili karte i krenuli u nepoznato, ni큄ta nismo imali rezervirano, samo ruksak na le휃a i idemo. Tada sam shvatio da je to ne큄to 큄to doista 탑elim ponavljati 큄to 훾e큄훶e. Vrlo brzo su uslijedila i putovanja u Tunis, pa tri mjeseca po jugoisto훾noj Aziji i to je bilo to navukao sam se zauvijek.

* Otkako ste prisutni na dru큄tvenim mre탑ama, ono po 훾emu ste se odmah istaknuli, osim pri훾a, bile su i fotografije i snimke. Sve izgleda vrlo profesionalno i na visokoj razini. Jeste li se educirali o tome?

Onoga 훾asa kad sam Instagram prepoznao kao mre탑u koja mi najvi큄e odgovara, znao sam da 훶u za tu platformu morati imati jako dobre fotke jer tu ne mo탑ete ba큄 lijepiti 큄to god. Uvijek sam se trudio stvari odraditi najbolje 큄to znam, ali sam se i stalno educirao. Vidi se razlika izme휃u nekih prvih radova, npr. na Facebooku, kad sam jo큄 bio mlad i stavljao sve 큄to sam “큄kljocnuo”, i fotki koje sam kasnije stavljao na Instagram. Trudio sam se da sve dobro izgleda, konzultirao se s kolegama koji rade isti posao, pitao kako oni ne큄to posti탑u i tako napredovao. Kupio sam i puno prili훾no skupe opreme, znao sam da je vizualni dio najva탑niji, da idem na mjesta koja zaslu탑uju da ih se dobro dokumentira i nije mi bilo 탑ao ulo탑iti u tehnologiju. Ali, ne훶ete vjerovati, neke od najboljih fotki ipak sam snimio “samo” mobitelom. Kad sam ozbiljno krenuo u tu pri훾u, 2016., otvorio sam firmu i uzeo poticaje i tim poticajima sam platio prvi fotoaparat i kameru. Dron sam kupio kasnije, kad sam ve훶 bolje zara휃ivao.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Bez 훾ega ‘travel’ influencer ne mo탑e raditi?

Ni jedan influencer ne mo탑e biti bez mobitela, naravno, pa tako ni influencer za putovanja. Nije to sad neko otkri훶e. Uglavnom se sve svodi na kvalitetan pametni telefon. To je to kad je rije훾 o ure휃ajima. I dakako, morao bi imati neki novac da putuje, a mo탑e se, postoje jeftini letovi, jeftini smje큄taji. Ako govorimo o mentalnoj dimenziji, morate biti pripremljeni za svoje destinacije, ipak ne큄to znati o zemlji u koju dolazite, a morate biti i vrlo strpljivi i prilagodljivi. Nema cijeli svijet standarde na koje ste navikli kod ku훶e.

* Koje vam se putovanje najvi큄e urezalo u sje훶anje i za큄to?

Prvi odlazak u Afganistan potpuno me je promijenio. Prije svega zato 큄to sam za큄ao iza jedne zavjese koju su stvarali mediji o toj zemlji kao o “najopasnijoj dr탑avi na svijetu”. Kad sam odlu훾io po훶i, neki su mislili da se igram 탑ivotom. Malo sam podlegao cijeloj toj pri훾i, pa kad sam sletio u Kabul, jedva sam disao od uzbu휃enja, a i od 훾injenice da sam odmah na aerodromu ugledao vojnike s dugim cijevima. Ipak, sve se to vrlo brzo rasplinulo i uvidio sam koliko malo znamo o toj zemlji i ljudima. Upoznao sam nevjerojatno drage, dobre ljude, 훾ista srca, ljude koje je sudbina smjestila u zemlju u kojoj neprekidno desetlje훶ima bjesni rat, zemlju o koju su se mnogi i sa zapada jako ogrije큄ili. Uvidio sam golemu razliku izme휃u pri훾a i realnosti na terenu. Daleko od toga da ondje nema vrlo problemati훾nih stvari, ali pri훾a o Afganistanu ni na koji na훾in nije crno-bijela. Zaboravlja se na ljude, na ljudskost. U zapadnim medijima sve je nekakav crno-bijeli film, mi dobri, oni zli. Ali daleko je to sve od tamo큄nje realnosti. Zemlja ima mnoge neprepoznate prirodne i ljudske ljepote. Bio sam ondje ve훶 tri puta, a uskoro 훶u i 훾etvrti.

* Jeste li ikada mislili da 훶ete odustati, vratiti se nekom poslu od 8 do 16? I koji bi to posao bio?

Ponekad mi je bilo te큄ko, osobito kad sam dugo bio sam na putu, ali mi nikad nije palo na pamet da odustanem. Mo탑da sam osjetio potrebu da usporim, da se dulje odmaram kod ku훶e. 훻ak sam imao i takvih namjera i sve tako i uredio, a onda bih samo odjednom opet za훾uo zov daljine i nisam vi큄e mogao ostati na mjestu. No, 훾ak i da sam odustao od putovanja 300 dana u godini, da sam se vratio na varijantu da putujem samo mjesec dana ili tri tjedna, a ostalo da radim, to nikad vi큄e ne bi bio posao od 9 do 17 ili kako vi ka탑ete od 8 do 16. Ne bih vi큄e nikada mogao raditi u nekoj tvrtki u kojoj ja nisam taj koji donosi odluke ili da barem nemam posve odrije큄ene ruke. Isprobao sam to i nije mi odgovaralo.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Danas imate i uspje큄nu putni훾ku agenciju. Koliko ljudi radi s vama i kakvi su planovi?

Vlasnici agencije smo brat i ja, ukupno nas je 큄est, 큄to vanjskih, 큄to stalno zaposlenih. Ipak, pokazuje se potreba za pro큄irenjem i vjerojatno 훶emo morati zapo큄ljavati. Plan je da 큄irimo ponude i destinacije, ali ne훶emo odstupiti od toga da u ponudi imamo one destinacije koje druge agencije rijetko kada ili nikada ne nude – Afganistan, Jemen, Mauritaniju, Venezuelu U te dr탑ave ni jedna agencija na Balkanu nije nikoga odvela. To 훶emo 큄iriti. Ne vodimo klasi훾ne agencijske ture, ve훶 idemo i alternativnim pravcima, ima puno zabave, no훶nog 탑ivota, ovisno o destinaciji, zanimljivih interakcija s lokalnim stanovni큄tvom, pa i neobi훾nih prometala poput vo탑nje vlakom punim ugljena. Nismo teoreti훾ari, sve smo to pro큄li u praksi i sura휃ujemo s lokalnim vodi훾ima na terenu. S nama je zajam훾en izlazak iz zone komfora i putovanje 탑ivota.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Mnogima se svi휃a ideja da svoj kraj predstave preko influencera. 힋to influenceri mogu u훾initi bolje od neke promotivne turisti훾ke kampanje?

Influenceri su danas ono 큄to su nekad bili TV reporteri i putopisci. Mi nudimo sadr탑aj koji su nekad nudili oni, 큄to ne zna훾i da neki to i danas ne rade sjajno. Me휃utim, na큄 doseg je golem. Turisti훾ke kampanje, osobito one financirane dr탑avnim novcem, 훾esto se svode na uvijek iste “razglednice” s destinacija, nude uvijek iste stvari. Najbolje 훶u vam to ilustrirati na primjeru Hrvatske. Na큄e su kampanje takve da ispada da Hrvatska ima samo more, i od tog mora samo Dubrovnik, Hvar i Bol na Bra훾u, eventualno Rovinj, i ni큄ta drugo. Influenceri 훶e, me휃utim, do훶i i na Plitvice, u Zagreb, u Slavoniju i napraviti 훾uda koja te kampanje nikad ne bi napravile. I otvoriti ljudima sasvim novu dimenziju neke zemlje. Pogledajte moje zadnje putovanje kroz BiH. Mnogi 훶e ljudi priznati da za mnoge lokacije na kojima sam bio nikad nisu 훾uli. I da su imali pogre큄nu predod탑bu o toj dr탑avi.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva
Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

Influenceri su br탑i, mobilniji, rade zanimljivije sadr탑aje, 훾esto je sve nefiltrirano, iz prve ruke, odmah se dobije i osje훶aj za tu destinaciju i manje je iznena휃enja kad jednom posjetite odre휃eno mjesto. Mi ne radimo u큄minkane kartoline, ve훶 pokazujemo i kako izgleda smje큄taj, koliko 큄to ko큄ta, gdje se 큄to mo탑e vidjeti na odre휃enoj lokaciji. Jasno je da smo tu u velikoj prednosti ispred velikih turisti훾kih kampanja. To se sve vi큄e prepoznaje i zato nas onda i primaju predstavnici lokalnih vlasti.

* S vama putuje i va큄a supruga, no jednom prilikom ste napomenuli da 훶ete na neka zahtjevnija putovanja i훶i sami. Jeste li ikada strahovali za nju, posebno zato 큄to je 탑ena, odnosno je li zbog toga negdje imala problema?

Da, dosta sam za큄titni훾ki nastrojen prema njoj premda je ona doista veliki pustolov. Pro큄la je sa mnom mnoga mjesta na koja se mnoge 탑ene ili ne bi usudile ili im ne bi bilo komforno. Pro큄li smo zajedno d탑ungle, pustinje, Cestu smrti u Boliviji, vulkane, najdu탑i i najte탑i vlak u Mauritaniji U neke je dr탑ave nisam vodio sa sobom jer su doista jako opasne i jednostavno ne bih bio miran, druga훾ije je kad si sam i kad se mo탑e큄 po potrebi posva휃ati, potu훶i ili pobje훶i, a druga훾ije je kad se brine큄 za nekoga koga voli큄. Tako sam odlu훾io i za Afganistan jer nisam znao kamo idem i kako 훶e ta pri훾a na kraju ispasti. No kad sam tre훶i put posje훶ivao tu dr탑avu, poveo sam Andreu sa sobom. Bilo je nekih opasnih situacija – talibani su repetirali kala큄njikov na Andreu, ali smo iza큄li na kraj s time. Morate jednu stvar prihvatiti: kad putujete u druge zemlje, trebate se prilagoditi. Kad 탑ena putuje u konzervativne islamske dr탑ave, mora prihvatiti da 훶e morati nositi maramu na glavi i pona큄ati se u skladu sa zakonima te zemlje. Mnoge afri훾ke dr탑ave jako su zeznute za solo 탑enu i moja je preporuka da putuju s prijateljima

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Od svih putovanja koja ste pro큄li, uvjeta u kojima ste boravili, 큄to vam je bilo najte탑e?혻

Iskustvo iz Pakistana, kad nam je cestu presjekla lavina i ostao sam zato훾en tri dana. Zajedno smo svi 훾ekali da o훾iste cestu i da mo탑emo dalje. Ali nisam to do탑ivio kao ne큄to jako te큄ko, vi큄e kao pustolovni izazov. Jednako tako nisam stvarao problem kad sam u Ju탑nom Sudanu spavao na zemlji u stra훶ari u kojoj je o훾ito netko urinirao, jer mogu u glavi poslo탑iti gdje sam, za큄to sam tu, koji su uvjeti, za큄to to radim Puno su mi te탑e padale psiholo큄ke igrice koje sam do탑ivljavao na granicama, naj훾e큄훶e po Africi. I sva ta silna 훾ekanja, papirologija, tra탑enje mita To su stvari koje sam te탑e primao.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Jeste li ikada na putovanju zavr큄ili u bolnici zbog trovanja, ozljede ili ne훾eg sli훾nog?혻

Nedavno sam pao s motora u Tajlandu, u bolnici je bilo okej, uvijek imam putno osiguranje. No bilo je natezanja oko toga tko je bio kriv u prometu i 탑ivciranja zbog toga. Imao sam i nezgodu u El Salvadoru, gdje sam izvrnuo sko훾ni zglob, ali i tu sam vi큄e-manje okej pro큄ao, zakrpaju te doktori, a s putnim osiguranjem sam siguran da 훶e svi tro큄kovi biti refundirani.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Koja je najbolja, a koja najgora hrana koju ste ku큄ali?

Najbolju sam hranu jeo u Etiopiji i ba큄 volim njihovu kuhinju, ali za tri, 훾etiri dana. Sirijska hrana je me휃u top 5, kao i azijska, ne smijem zaboraviti ni balkansku. Na Kubi ba큄 nema kulinarskog iskustva pa mi ondje nije godila hrana, osim jastoga pa sam ga jeo za doru훾ak, ru훾ak i ve훾eru.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Znamo da ste se nemalo puta na큄li u prili훾no opasnim situacijama, koje bi bile top tri?

Za prvog boravka u Afganistanu, dok talibani jo큄 nisu bili na vlasti, zatekao sam se u njihovoj blizini s punom svije큄훶u da, ako me otkriju, mogu biti otet ili ubijen, i ne, nije mi bilo svejedno. Bio sam i na ni훾ijoj zemlji na granici Malija gdje se trguje ljudima, drogom, 훾ime god, i to je bilo moje najopasnije putovanje nisam ga dosad objavio na storijima ni bilo gdje drugdje, a planiram to u훾initi u svojoj pretplatni훾koj sekciji na Instagramu. Erupcija vulkana u Kongu bila je ono 큄to na engleskom vole re훶i “close call”. Mogao je erumpirati i dok sam bio na vrhu, no taman sam se bio spustio, a lava je stigla do grada kad sam ja taman odletio. Zamalo.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

* Ako smo ba큄 탑eljni hedonizma, putovanja koje nudi sve 큄to mo탑emo zamisliti, kamo biste nas odveli?

Na Havaje. Ondje imate sve, od pla탑a i predivnih zalazaka sunca do urbanih sredina, no훶nog 탑ivota. Od trekinga 훾arobnom prirodom pokraj vulkana i vodopada do ronjenja, istra탑ivanja podmorja, ludih sportova na vodi Svega. Samo meni hrana nije bila najbolja, ali vjerujem da se i to mo탑e prevladati.

Foto: Kristijan Ili훾i훶 privatna arhiva

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.