Croatia
An article was changed on the original website

Hrvat u paklu Fuega: Smračilo se gadno i padao je pijesak...

Nakon erupcije vulkana u Gvatemali svi moji prijatelji ondje su se preplašili. Na zemlju su padali pepeo i kiša te je izgledalo kao da pada kisela kiša, rekla nam je Splićanka Ana Vrsalović, koja je godinama radila u Gvatemali.

Lava illuminates the sky above Leilani Estates | Autor: TERRAY SYLVESTER Foto: TERRAY SYLVESTER

Ondje je u nedjelju poginulo najmanje 25 ljudi, a više od 40 je ozlijeđeno nakon što je eruptirao vulkan Fuego. U nesreći je zatrpano nekoliko naselja, a rijeka lave počela se slijevati prema kućama. Oblak dima bio je viši od šest kilometara. Vojska je objavila da je evakuirala 3100 ljudi iz područja oko vulkana, 70 km jugozapadno od Guatemala Cityja, objavivši snimke vojnika pokrivenih pepelom kako pomažu evakuirati djecu iz ugroženih kuća.

POGLEDAJTE VIDEO: 

[video: 1200019 / ]

U akcijama spašavanja dva vatrogasca su nestala, a njihove ozlijeđene kolege izvukli su drugi spasioci vozilima hitne, javila je TV Azteca Guatemala. Pepeo je zatvorio i Međunarodnu zračnu luku La Aurora u glavnom gradu Gvatemale. 

FUEGO U GUATEMALI Snimka za pamćenje: Šetao pa snimio moćnu erupciju vulkana

- Počelo je oko 10 sati, a oko 14 sati se gadno smračilo i počeo je padati pijesak koji cijelo vrijeme čistim oko kuće. Nije bilo potresa, a sad skupljamo hranu i odjeću za ljude - napisao nam je Mladen Postružnik, hrvatski putopisac, koji živi 40-ak kilometara od vulkana. Nitko ne može predvidjeti koliko će izbacivanje pepela trajati.

ERUPTIRAO VULKAN FUEGO Rijeka užarene lave ih proždire: 'Ima izgorjelih, pokopalo ih je!'

- Vulkanski pepeo je glavni sastojak Portland cementa, a to znači da se s vodom veže u cement. Dakle, nakon erupcije usjevi će biti doslovce cementirani ako padne imalo kiše, a znamo da iz vulkanskih oblaka redovito pada kiša - napisao je za 24sata geolog Tihomir Marjanac.

A man watches as lava lights up the sky above Pahoa | Autor: TERRAY SYLVESTER Foto: TERRAY SYLVESTER

Dodao je da vulkani nikad nisu mrtvi i da imaju dugačke periode mirovanja. Hrvatskoj može zaprijetiti pepeo talijanskih vulkana Vezuva i Campi Flegreija.

Foto: Žarko Vuković

Potres jakosti 5,2 stupnja pogodio je obalu Guatemale u ponedjeljak, dan nakon snažne vulkanske erupcije.

Epicentar je bio u Pacifiku na dubini od deset kilometara, objavio je američki geološki centar.

Zasad nema podataka o mogućim žrtvama i šteti.

Molten rock from the Kilauea volcano pours down the side of the lava flow on Pohoiki Road near Pahoa, Hawaii | Autor: MARCO GARCIA Foto: MARCO GARCIA

Potres se dogodio nakon nedjeljne erupcije vuklana Fuego (vatra na španjolskom), koja je usmrtila najmanje 38 i ozlijedila oko 300 ljudi, pokazuju najnoviji vladini podaci.

Druga erupcija u ponedjeljak izbacila je dodatne količine blata, pepela i plina.

Nova eksplozija otežala je posao spasilačkim službama koje izvlače tijela stradalih mještana sela El Rodeao.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći jer ima naselja s kojima u nedjelju navečer nije bilo moguće uspostaviti vezu.

An aerial view shows a weak ocean entry after vents that supplied lava to the flow stopped erupting during ongoing eruptions of the Kilauea Volcano in Hawaii | Autor: HANDOUT Foto: HANDOUT

Football news:

Hazard will miss the match with athletic
Juventus are Interested in Jacko
Micah Richards: Arsenal need to keep the Forward. It can attract other top players
York on Keane's criticism of De Gea and Maguire: Roy himself was not perfect when he played. He should be more restrained
Setien on Griezmann: When he plays, I am asked about Fathi, and Vice versa. Antoine is important to Barca
Setien on the situation with Messi: I haven't heard anything from him. Everything else is speculation
Sane did not pose in the number 10 shirt out of respect for Coutinho