Croatia

ISKORISTIT ĆETE VIKEND ZA BORAVAK U PRIRODI? Evo kako ne postati objekt spašavanja HGSS-a

Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska gorska slu탑ba spa큄avanja (HGSS) nerijetko podsje훶a gra휃ane, ali i strane posjetitelje kako je najva탑nije ostati siguran i dok boravite u prirodi. Ako ih pak ne poslu큄ate, objavit 훶e vas na svom Twitter profilu i svima re훶i koliko ste nesmotreni.

A tko 훶e vas bolje savjetovati nego sami stru훾njaci. Naime, HGSS na svojoj slu탑benoj stranici objavljuje savjete za gra휃ane koji se oku큄avaju u planinarenju, penjanju, skijanju i sanjkanju, oku큄avanju u speleolo큄kim aktivnostima pa i speleoronjenju te u turnom skijanju.

I dok smo svi vi큄e manje svjesni neda훶a koje nas mogu zadesiti prilikom penjanja i planinarenja (nije zgorega i podsjetiti se, pa to svakako mo탑ete u훾initi ovdje) jeste se ikada zapitali kakve opasnosti vrebaju speleologe ili one koji se odlu훾e na speleoronjenje? Mi jesmo, stoga smo izvukli klju훾ne savjete HGSS-a upravo po tom pitanju.

Za speleoronjenje potrebno je prethodno se pripremiti.

Prije samog urona treba napraviti dobru pripremu opreme, a i nas samih za mogu훶e incidentne situacije. Sve incidentne situacije koje se dogode vjerojatno ne훶e same po sebi izazvati smrt ronilaca, ali 훶e ve훶ina zbog ogromnog stresa koji se potencira u takvim situacijama zavr큄iti tragi훾no ma kako bezazleno po훾ela, stoji na stranici na kojoj potanko navode i koja je oprema klju훾na za ovakve pothvate. Tako navode kako je nu탑na arijadnina nit, ali i rezervna maska oko vrata te je klju훾no ne nositi disalicu zbog mogu훶nosti zapetljavanja.

Uz to, va탑an je i pravilan odabir debljine odijela ovisno o temperaturi vode da smanjimo mogu훶nost hipotermije, ali i upotreba za큄titne kacige, koja nam naj훾e큄훶e slu탑i i kao nosa훾 svjetla. Obavezna je upotreba najmanje tri neovisna izvora svjetla.

Prilikom speleoronjenja obavezni ste ponijeti ronila훾ki no탑 ili 큄kare za upotrebu s jednom rukom, a u odnosu na klasi훾no ronjenje, u speleoronjenju koriste se kra훶e peraje od obi훾nih.

“Trezvena i razborita glava je najva탑niji dio ‘opreme’ koja nam treba!”, zaklju훾uju.

Speleoronjenje se odvija uz pomo훶 arijadnine niti koja se 훾vrsto fiksira na ulazu u objekt, ali i na mjestu gdje mo탑emo slobodno izroniti. Ona se pak mora dobro u훾vrstiti kako je ne bismo slu훾ajno otkva훾ili povla훾enjem iz objekta.

Ova vrsta ronjenja specifi훾nija je od klasi훾nog ronjenja, a od ovog potonjeg razlikuje se u polo탑aju nogu gdje je pravilan polo탑aj u speloronjenu blago prema gore, a glava lagano prema dolje.

“Tehnike plivanja su potpuno druga훾ije od onih u otvorenim vodama, poput odgurivanja od stropa sa nogama (hodanje po stropu) da se smanji zamu훶ivanje. Uz to, pravilna upotreba tre훶ine zraka (jedna tre훶ina za napredovanje, jedna za povratak i jedna tre훶ina ostaje u bocama za rezervu i ne koristi se)”, dodaju iz HGSS-a.

“Najva탑nije je biti vrlo pa탑ljiv pri bilo kakvim hodanjima i daljnjim istra탑ivanjima iza preronjenog sifona jer i manja ozljeda koja vani ne bi bila bitna, na takvom mjestu onemogu훶ava izlazak iz objekta. U slu훾aju ostavljanja ronila훾ke opreme i daljnjeg istra탑ivanja obavezno podignuti opremu iznad vodene razine i u훾vrstiti je tako da u slu훾aju nailaska nenadane bujice ne ostanemo bez nje i bez mogu훶nosti samostalnog izlaska iz objekta”, zaklju훾uju.

U svakom slu훾aju prije bilo kakvog kretanja, sve o speleoronjenju i opremi koja 훶e vas 훾initi sigurnima pro훾itajte detaljno ovdje!

Hloverka Novak Srzi훶 opet u skandalu zbog fotografija! Javio se vlasnik, evo kako je reagirala

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Gradecki about the departure Bayer: Very disappointing. Let's try to win the Europa League next season
Barella about 2:1 with Bayer: We put to shame Inter's critics who doubted our unity
Tony about Pirlo at Juventus: Pogba would be the perfect gift for him. Andrea will start building the game from midfield
Solskjaer on Manchester United's victory: We reached the third semi-final of the season and now we want to reach the final
Mata on Manchester United's victory: The team is physically exhausted. It's not our best match, but it's important to win now
Bas Pro 1:2 from Inter: after the opening 20 minutes, Bayer entered the game. I believed that we could do something
Conte on 2:1 with Bayer: When a coach sees such dedication, he is always happy