Croatia

Islamska zajednica pomaže državi u integraciji azilanata

Centar za kulturu dijaloga predstavio je u četvrtak projekt “Novi susjedi – Uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, koji će trajati tri godine, vrijedan je 14 milijuna kuna, a uključit će 200 azilanata.

Direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić-Meškić rekla je na konferenciji za novinare da je projekt sufinanciran iz Fonda za azil, migraciju i integraciju (AMI fond) kojim upravlja MUP, a dijelom se financira i iz proračuna. Partner projekta je Islamska zajednica koja u Hrvatskoj uspješno djeluje već stotinu godina.

Kadić-Meškić je najavio da će projekt trajati 36 mjeseci, a odnosi se na 200 osoba kojima će se pomagati nakon napuštanja skloništa za azilante, kao što je hotel Porin u Zagrebu. Cilj je da se doista postigne integracija osoba kojima je država dala zaštitu.

Prva aktivnost je izravan rad s osobama, što uključuje i mobilne timove koji će djelovati u različitim dijelovima zemlje. Oni će osigurati pomoć, od administrativnih savjeta do pomoći u pronalasku smještaja i posla.

Drugi dio projekta je senzibilizacija lokalnog stanovništva, a treći medijska kampanja i poticanje fer i korektnog izvještavanja o azilantima.

“Islamska zajednica u Hrvatskoj je prepoznata, čak i u svijetu, upravo zbog politike integracije”, rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović. To je potvrđeno u ratu i miru, kaže Hasanović dodajući da nijedan njihov član nije otišao ratovati bilo gdje u svijetu.

Predstavnik Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, državni tajnik Žarko Katić izrazio je zadovoljstvo suradnjom, rekavši kako je inkluzija i integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom njihov zajednički cilj.

Komentiraj

Football news:

Dimitar Berbatov: Earlier it was about the championship of Manchester United, now it is about the top 4
Zidane wants to see Mane at Real Madrid, but the club cannot afford this transfer
Manchester United and Manchester City have made inquiries about Griezmann. Barcelona does not want to let him go
Alaba and Coulibaly, among the purposes of the transfer of Guardiola. He wants to start rebuilding at Manchester City
The new Chelsea uniform is inspired by London tailors. With the logo Three, Lampard's team immediately missed out on three from West ham
Hakimi on racism: Everyone should talk about it, not just the players. Everyone needs equal rights
Zidane on La Liga: there are six finals Left. We are fine, but it doesn't mean anything