Croatia

Isprobali smo novi Huaweijev mobitel s moćnom kamerom - P40 Pro

U današnje vrijeme kada smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa, otežano je i poslovanje diljem svijeta. Mnoge kompanije trude se čim više prebaciti svoje operacije online, a cijela situacija utjecala je i na inače vrlo probitačnu industriju proizvodnje pametnih telefona. Neki brendovi su tako pribjegli online lansiranjima svojih novih mobitela, kao što je to nedavno učinio HMG Global predstavljanjem novih Nokija, a danas je to učinio i Huawei

Huawei Mate Xs
Huawei Mate Xs
FOLDABLE TREND Huawei ima novi sklopivi mobitel Mate Xs

Huawei je tako upravo lansirao svoju novu P serije inače posvećenu snažnim kamerama, tako smo dobili nova tri mobitela: P40, P40 Pro i P40  Pro Plus. 

Dakako, Huawei nije pogođen samo pandemijom koronavirusa, nego je snažno širenje tog brenda po svijetu naišlo na veći izazov u američkoj blokadi i nedostatku Googleovih mobilnih servisa. P40 serija u tom dijelu prati prethodna dva snažna Huawei mobitela Mate 30 Pro i sklopivi MateXs koji dolaze bez Googleovih servisa i matičnih aplikacija poput Google Play, Google Maps, Hangoutsa... 

P40 serija tako dolazi sa vlastitim Huawei mobilnim servisima i vlastitom trgovinom aplikacija App Gallery, koju se Huawei trudi čim prije napuniti gomilom aplikacija, a u njima se polako sve više nalaze i hrvatske aplikacije (uključujući banke, medije, telekome). 

Huawei P40 Pro | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

Kinezi su uspjeli dijelom zaobići problem nedostatka Googleovih aplikacija nudeći dosad najelegantnije rješenje - kloniranje vašeg prethodnog mobitela čime uz kopiranje podataka poput videa i fotografija, također prebacujete i sve postojeće aplikacije koje ste koristili, uključujući i popularne poput Facebooka, Instagrama, Messengera, Whatsappa, Vibera... Ovo doista funkcionira jednostavno i brzo i aplikacije rade odlično što sam i isprobao, no nije baš sasvim savršeno jer time nemate nastavak ažuriranja tih aplikacija, a Googleove mape, Hangouts, Drive, Play ne možete ni na taj način prebaciti.

Iako dio servisa možete najnormalnije koristiti kroz Huaweijev browser poput recimo Gmaila. No, neke aplikacije koje ovise o Googleovim servisima poput Ubera neće raditi besprijekorno. Iako i za takve varijante postoje trikovi, no pitanje je hoće li svaki korisnik pribjeći zaobilaznim rješenjima...

Huawei drugi po broju isporuka pametnih telefona u 2019. godini
Huawei drugi po broju isporuka pametnih telefona u 2019. godini
Counterpoint Research Huawei drugi po broju isporuka pametnih telefona u 2019. godini

U svakom slučaju nedostatak Googleovih servisa ostat će najveći izazov u odlučivanju kupaca hoće li izabrati ove nove (i skupe) mobitele. Ako pak niste ovisni o Googleu ovim mobitelima s tehničkih specifikacija teško da se može naći koja mana, a opet je u fokusu fantastična kamera sa superzumom i odličnim mogućnostima za snimanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja te jakom baterijom. 

Iako dolazi s velikom dijagonalom zaslona od 6,58 inča, P40 Pro ne djeluje preglomazno, a meni još bitnije - nije preširok. Zapravo je za nijansu i uži (i deblji), od lanjskog modela P30 Pro. Što se čipseta tiče tu je očekivano isti model kao i na Mateu 30 Pro - Kirin 990 s 5G podrškom. 

I dok je s jakim modelom Mate 30 Pro Huawei bio praktički posve odustao od veće distribucije po Europi to se sada izgleda mijenja pa će P40 serija doći na europsko tržište pa i u Hrvatsku. Pa ćemo i dobiti konkretniji odgovor tržišta. 

Prednarudžbe kreću već danas (prve kupce kroz prednarudžbe nagrađuju besplatnim pametnim satom Watch GT2 Sport), a prodaja kreće od 6. travnja. Preporučena cijena za model P40 Pro Hrvatsku bit će malo više od 1.000 eura - 7.799 kuna.  

Huawei P40 Pro | Autor : Danijel Lijović Foto: Danijel Lijović

SPECIFIKACIJE: Huawei P40 Pro

Zaslon:
Čipset: Huawei Kirin 990 5G
Operativni sustav: EMUI 10.1/po uzoru na Android 10
RAM: 8 GB
ROM: 256 GB + NM kartica
Baterija: 4200 mAh, superbrzo punjenje 40W
Stražnja kamera:
50 MP širokokutna (F/1.9); 
+40MP ultra širokokutna (F/1.8)
+12 MP telefoto (F/3.4), OIS
3D dubinski senzor
Prednja kamera: 32 MP selfie (F/2.2, AF + dubinski senzor
Otpornost na vodu i prašinu: IP68
Biometrija: Otkučavanje na 3D prepoznavanje lica, senzor otiska prsta ispod zaslona
SIM: Dual SIM + eSIM
Preporučena cijena u Hrvatskoj (u prodaji od 6. travnja): 7799 kuna