logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

‘Jednaka prava’ samo u nazivu projekta: Muškarac u Hrvatskoj zaradi plaću i pol više od žene

ilustracija/twitter

Mu큄kraci su 2015. u prosjeku godi큄nje zara휃ivali 훾ak혻11.500 kuna vi큄e nego 탑ene, odnosno gotovo jednu i pol prosje훾nu hrvatsku bruto pla훶u vi큄e, re훾eno je u utorak na predstavljanju europskog projekta “Jednaka prava jednake pla훶e jednake mirovine” 훾ija je nositeljica pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a cilj dostizanje rodne ravnopravnosti i sprje훾avanje siroma큄tva u Hrvatskoj.

Prosje훾na mjese훾na bruto pla훶a za 탑ene 2015. godine iznosila je oko 7.500 kuna, a za mu큄karce 8.400 kuna, 큄to zna훾i da je udio prosje훾ne pla훶e 탑ene u pla훶i mu큄karca iznosio 88,7 posto, navela je pravobraniteljica Vi큄nja Ljubi훾i훶.

Upozorila je pritom kako jaz u pla훶ama mu큄karaca i 탑ena dovodi i do jaza u mirovinama혻pa 탑enama nakon izlaska s tr탑i큄ta rada prijeti socijalna isklju훾enost, siroma큄tvo, ekonomska ovisnost o suprugu, odnosno partneru.

Tom, gotovo nevidljivom temom rodne nejednakosti u pla훶ama i mirovinama, bavi se projekt “Jednaka prava jednake pla훶e jednake mirovine”.혻Njime se 탑ele osigurati standardi i mjere koje 훶e podi훶i svijest o spomenutom problemu s ciljem smanjivanja rizika siroma큄tva za 탑ene.

Provedba projekta, vrijednog gotovo 470 tisu훶a eura, po훾ela je 1. listopada ove godine i trajat 훶e do konca rujna 2020. 훻etvrti je to europski projekt pravobraniteljice u posljednih pet godina kroz koje je povu훾eno dva milijuna eura.

U okviru projekta provest 훶e se dubinsko istra탑ivanje stanja na nacionalnoj razini, izraditi edukacijski programi i priru훾nici, odr탑ati radionice u 훾etiri velika grada, nastojati izraditi nacionalni zakonodavni okvir za jednake pla훶e i mirovine.혻Ciljane skupine projekta su izvr큄na i zakonodavna vlast, tvrtke u javnom i privatnom sektori, sindikati, srednjo큄kolci.

Va탑no je 큄to se naglasak stavlja i na mlade, isti훾e Renata Margareti훶 Urli훶, izaslanica predsjednice Republike 훾iji Ured podr탑ava projekt i otvara mu vrata na svaki na훾in.

U 힋vicarskoj 탑ena gubi 300 tisu훶a franaka samo zato jer je 탑ena

Nejednakost u pla훶ama nije hrvatski, nego i europski i globalni problem, nagla큄ava saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijev훾anin Vuksanovi훶 i potkrepljuje to primjerom bogate 힋vicarske.

탐ena u 힋vicarskoj tijekom radnog vijeka gubi 300 tisu훶a 큄vicarskih franaka samo zato jer je 탑ena, ili 탑ene zara휃uje 20 posto manje za isti posao samo zato jer su 탑ene, ka탑e zastupnica i dodaje kako Hrvatska ima isti problem kao i dobar dio 훾lanica EU.혻Poru훾uje kako je zauzimanje za jednake pla훶e “proces koji traje”혻te kako u tome ima i puno la탑ne senzibilnosti koju treba raskrinkati.

Statisti훾ke informacije o razlikama me휃u spolovima nedovoljno su vidljive, priznaje혻ravnatelj Dr탑avnog zavoda za statistiku Marko Kri큄tof, koji je sa ministarstvima obrazovanja i uprave혻podupiratelj projekta.

Partnetri projekta “Jednaka prava jednake pla훶e jednake mirovine” su Institut za dru큄tvena istra탑ivanja, feministi훾ka organizacija CESI, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Institut za ravnopravnost mu큄karaca i 탑ena iz Belgije.

Kako u stvarnosti izgleda jaz u prilikama i pla훶ama 탑ena i mu큄karaca do훾arao je performans “Ju훾er, danas, sutra” koji su osmislili Marijo Kova훾 i Petra Radin.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Themes
ICO