Croatia

Jezivo otkriće: Rijedak klimatski fenomen ubio milijune vojnika u Prvom svjetskom ratu

Australski vojnik Edward Lynch, čiji su memoari posthumno objavljeni u knjizi nazvanoj Somme Mud, pisao je o "gotovo nevjerojatne" uvjete s kojima su se tada borile trupe.

Znanstvenici s Harvarda i Instituta za klimatske promjene došli su do nevjerojatnog otkrića koje baca potpuno novo svjetlo na razdoblje Prvog svjetskog rata. Naime, utvrdili su da se u razdoblju između 1914. i 1918. godine događala čudna klimatska anomalija, a za koju kažu da je bila posredni krivac za ogroman broj tadašnjih ratnih žrtava. 

Inače, pretpostavlja se da je tijekom Prvog svjetskog rata na bojištima što od oružanog sukoba, a što zbog gladi i bolesti poginulo 8.5 milijuna ljudi. No, najteži gubici dogodili su se na frontovima Verdun, Somme i Ypres. A tamo je najveći broj vojnika, prenosi Daily Mail, preminuo zbog pothlađenosti, gripe, upale pluća i virusa španjolske gripe, a ne od posljedica oružanog sukoba. Takav ishod je prema studiji uzrokovao i dodatno intenzivirao tadašnji klimatski fenomen

40 godina karijere Anite Schmidt Kad je u ratu srušeno kazalište, prvi put u životu popila sam tabletu za smirenje

Znanstvenici tvrde da je baš u tom razdobolju Europu pogodila iznimno hladna fronta s obiljem kiše. Dakle, najgore moguće vrijeme koreliralo je s najkrvavijim bitkama na terenu. U studiji s Harvarda tvrdi se kako je do klimatske anomalije došlo zbog ogromne količine niskog tlaka u zraku koji se godinama prije početka rata nalazio nad Islandom. Sve je, kažu, rezultiralo time da je preko Atlantskog oceana stizala velika količina vlage koj se miješala s hladnim zrakom s Arktika što je urzokovalo natprirodna razdoblja kiše i snijega, a samim time i raznih respiratornih i crijevnih bolesti budući da su vojnici uglavnom stajali na otvorenim frontovima u obilju blata i vlage.

Australski vojnik Edward Lynch, čiji su memoari posthumno objavljeni u knjizi nazvanoj Somme Mud, pisao je o "gotovo nevjerojatne" uvjete s kojima su se tada borile trupe.

Amesbury incident
Amesbury incident
nervni otrov Sve tajne novičoka: Kako je Zapad dešifrirao ruski bojni otrov

'Živimo u svijetu blata', napisao je. 'U njemu spavamo, radimo, borimo se, gazimo u njemu i mnogi od nas umiru u njemu. Vidimo ga, osjećamo, jedemo i proklinjemo, ali ne možemo mu pobjeći, čak ni umiranjem.'

U studiji se navodi kako je hladno vrijeme utjecalo i na širenje pandemije virusa španjolske gripe. Naime, njezini primarni prenositelji bile su patke. A uslijed velikih kiša, poplava i mulja koji se stvarao na niz frontova dobar dio vojnika nije bio ni svjestan da u organizam unosi vodu koju su patke prethodno kontaminirale u rijekama i jezerima.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season
Zinedine Zidane: Hazard is ready. We are happy, this is good news
Zidane on ISCO's words: it's ambition. Everyone wants to play
Bartomeu about VAR: In the match against Real Madrid, a non-existent penalty was awarded. We need fair football
Ian Wright: it's a Pity Ozil isn't playing, but Arteta's tenacity is admired
Josep Bartomeu: it was Important to start a new era for Barca with Messi. The Interests of the club are above all
Spider-man is a Barcelona fan. Tom Holland photographed in a Catalan t-shirt