Croatia

Juričan objavio kroniku učestalih požara u CIOS-u

Redatelj, aktivist i najveći Bandićev kritičar Dario Juričan povodom jučerašnjeg novog požara u CIOS-u, petom u šest godina, objavio je na društvenim mrežama kroniku koja je, objasnio je, nastala kao dio timskog rada na filmskom projektu.

“Trebalo nam je nekoliko mjeseci da od relevantnih institucija dobijemo potrebne informacije i složimo puzzle”, kazao je Juričan.

KRONIKA JEDNE CIOS POŽARNE DRAME U TRI ČINA (2014.)

UVOD

U Studiji o utjecaju na okoliš (IPZ Uniprojekt, listopad, 2004.) Pogona za mehaničku obradu metalnih materijala tvrtke CIOS na lokaciji Jankomir (Zagreb) stoji na stranici 122.:

„Mogućnost nastanka požara na ovakvim objektima vrlo je mala.“

Cios je gorio 2014., 2015., 2017., 2018. i 2020. godine.

ZAPLET

Dana 14.4.2014., ponedjeljek, izbio je požar u CIOS-u. Točno vrijeme početka požara nije utvrđeno. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreba Mladen Malčić novinarima na terenu je izjavio kako su vatrogasci kasno pozvani na intervenciju: „Prošlo je sat vremena i više prije nego smo pozvani.“

Rezač etiketa je na to izjavio da vatrogasci: „Manje daju izjave, a više gase vatru.“

„Djelatnici CE-ZA-R-a primijetili su otvoreni plamen oko 13:30 u dijelu skladišta u kojem su odloženi branici izdvojeni iz otpadnih vozila. Dok su djelatnici pokušavali ugasiti plamen, dva poziva, bez uspješnog uspostavljanja veze zbog zauzetosti broja, upućena su na broj 193 u 13:37. Poziv na broj 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje upućen je u 13:40. Vatrogasci su u kratkome roku stigli na lokaciju požara, već u 13:50.“

„Sa zgrade Pionira vidim veliki je plamen iza bolnice tamo je neko skladište“

T.P. navigira dežurne vatrogasce do požara.

Grič 311 javlja centrali: „Gori skladište CIOS-a, pošalji odmah šumara i iz Savske kaj imaš.“

(zahvaćena je površina 30x30m, hrpa sastavljena od polimernih branika otpadnih vozila)

VRHUNAC

DVD Sesvete na putu.

U akciji je sudjelovalo oko 250 vatrogasaca, 50 vozila, potrošeno oko 2000L pjene i 250 boca stlačenog zraka za zaštitu disanja. Trošak vatrogasne intervencije je prema službenom izvješću vatrogasaca iznosio 75786 bodova.

Moja je pretpostavka da je riječ o iznosu u njemačkim markama (1 bod= 1DEM)

RASPLET

Zavod Andrija Štampar donosi 15.4.2014. analizu zraka s požarišta, koji je uzrokovan dan ranije u 17:45. Na čelu instituta je pajdo Rezača etiketa i Uskokova mušterija Zvonimir Šostar.

U izvještaju zaključuju da nema štetnih plinova karakterističnih za požare. Zavod zaključuje da nema otrovnih policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) ni benzapirena (BaP) iako je u CIOSU gorila plastika s automobila (polimerni branici), a produkt gorenja plastičnih masa su otrovni policiklički aromatski ugljikovodici i benzopiren.

Benzopiren (BaP) ima izraženo kancerogeno mutageno djelovanje.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAU) nastaju prilikom spaljivanja plastičnih masa. BaP se uvijek javlja kada su prisutni PAU.

Zavod Andrija Štampar nije uhvatio ni dioksine. Dioksini se smatraju jednom od najotrovnijih kemikalija na svijetu. Neželjen su produkt spaljivanja plastike; kancerogeni su, izazivaju neurološke, imunološke i spolne poremećaje.

Do danas nije otkriven uzročnik požara niti su podnesene kaznene prijave.

Dario Juričan, gradonačelnik svemira

KRONIKA JEDNE CIOS POŽARNE DRAME U TRI ČINA (2014.)UVODU Studiji o utjecaju na okoliš (IPZ Uniprojekt, listopad,…

Posted by Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira on Thursday, August 13, 2020

Komentiraj

Football news:

Barcelona announced Suarez's move to Atletico
Barcelona will receive 2 million euros for the transfer of Suarez in the seasons when Atletico reaches the 1/4 finals of the Champions League
Chelsea's newcomers came off in the League Cup: Havertz scored a hat-trick (the first of his career), Chilwell an assist, Silva played an hour
Manchester United will lose 139.39 million pounds if the Premier League season is held without spectators - the most in the League
Ruediger - Barcelona's priority transfer target
Arsenal have won 6 matches in a row
Inter midfielder vesino is In talks with Napoli. He was offered to Zenit