Croatia

Kapetan moli mornaricu za pomoć: Koronavirus se prebrzo širi među posadom

Na nosaču zrakoplova zaraženo je već više od 100 mornara, no oni se zbog nedostatka prostora ne mogu pridržavati nužnih mjera te se zaraza sve brže širi

An F/A-18F Super Hornet launches from the flight deck of the U.S. Navy aircraft carrier USS Theodore Roosevelt in the Philippine Sea
An F/A-18F Super Hornet launches from the flight deck of the U.S. Navy aircraft carrier USS Theodore Roosevelt in the Philippine Sea
Foto: US NAVY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/3

Kapetan nosača zrakoplova "Theodore Roosevelt", na kojem je više od 100 mornara zaraženo koronavirusom, obratio se dužnosnicima američke mornarice kako bi se omogućila izolacija cijele posade te izbjegla moguća smrt. Kako je opisao, situacija se brzo pogoršava.

koronavirus u SAD-U
koronavirus u SAD-U
SAMO U BOLNICAMA SAD odobrio liječenje Covida-19 klorokinom i hidroksiklorokinom u bolnicama

"Ovo će zahtijevati političko rješenje, ali ispravno je to učiniti", napisao je Brett Crozier i dodao: "Nismo u ratu. Mornari ne trebaju umrijeti. Ako sada ne postupimo ispravno, ne brinemo se pravilno za našu najvjerniju imovinu - naše mornare."

Većina posade ostaje na brodu gdje je nemoguće slijediti službene smjernice za 14-dnevnu karantenu i socijalno distanciranje, piše San Francisco Chronicle.

"Zbog nedostatka prostora to ne radimo“, tvrdi Crozier. 

"Širenje bolesti je u tijeku i ubrzava se“, dodaje. 

Zbog toga je zatražio sobe za karantenu na obali za svoju posadu. Cijela posada broji 4.000 članova.

Nitko od zaraženih mornara nema teže simptome bolesti, ali broj zaraženih raste. Zaraza se pojavila 24. ožujka kada je otkriveno da je troje mornara pozitivno. Zbog brzog se širenja planira testiranje cijele posade.

U.S. President Trump leads the daily coronavirus response briefing at the White House in Washington
U.S. President Trump leads the daily coronavirus response briefing at the White House in Washington
MILIJUNI ĆE BITI ZARAŽENI Infektolog: Covid-19 mogao bi usmrtiti od 100.000 do 200.000 Amerikanaca

Upravitelj pomorskim operacijama Mike Gilday istaknuo je kako su dva prioriteta briga za mornare, ali i mogućnost pripravnosti za misiju. 

Bivši pomoćnik ministra obrane Lawrence Korb tvrdi kako je neuobičajeno vidjeti da kapetan piše ovako pismo te smatra kako je to dokaz da je kapetanu Crozieru zdravlje njegovih mornara najvažnije.  

Nije sigurno kako su se mornari zarazili, no sumnja se da je to bilo u Vijetnamu. U Vijetnamu je bilo zabilježeno 16 slučajeva zaraze kada su mornari bili tamo. Oni su se, po povratku na brod, pregledali, a kod prvih je mornara zaraza zabilježena 15 dana kasnije. 

Kapetan Crozier usporedio je situaciju na njegovom brodu s kruzerom Diamond Princess. Na kruzeru se zarazilo 712 putnika, no on smatra kako bi ova situacija mogla biti još gora jer mornari nisu odvojeni kao putnici na kruzeru koji imaju svoje sobe i privatni prostor.

Football news:

Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo
Schalke did not buy Todibo from Barca for 25 million euros
Jurgen Klopp: Liverpool are still not Champions. We need to work hard
Lorenzo Pellegrini-Totti's heir and the new king of assists. It revives the role of playmaker under the striker