logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Lani za vozni park Državnog inspektorata milijun, a ove godine tri milijuna kuna

Najviše, naravno, na plaće za osamstotinjak inspektora, a onda i na računalnu opremu, namještaj, vozila – potrošeno je prošle godine u Državnom inspektoratu, prema njegovu financijskom izvješću za 2019., tek nešto manje od 200 milijuna kuna. Je li to pretjerano, premalo ili sasvim dovoljno, teško je reći jer Inspektorat, na čijem je čelu od lanjskog travnja Andrija Mikulić (HDZ), nije postojao od 1. siječnja 2014. godine, kad ga je, nakon 15 godina djelovanja, ukinula Kukuriku vlada. Sedamnaest inspekcija tada je raspoređeno u osam ministarstava, a prošle su se godine one opet našle pod istim krovom. Kako su radile, točnije kako je Mikulić upravljao njihovim radom i što se planira za sljedeću godinu, pročešljali smo u financijskom izvješću za prošlu godinu te u planovima za 2020., koje je Državni inspektorat objavio ovaj tjedan.

Andrija Mikulić
Andrija Mikulić
SUTRA U VEČERNJEM 'Ako me budu ljutili, kandidirat ću se za gradski HDZ i ostaviti inspektorat'

Otišlo i na otpremnine

Prema spomenutom financijskom izvješću za 2019., rad Državnog inspektorata lani nas je koštao 195,9 milijuna kuna. Na plaće zaposlenika otišlo je, računamo li ukupni bruto iznos, 128,3 milijuna kuna, od čega je 1,6 milijuna isplaćeno za prekovremeni rad. Na službena su putovanja inspektori potrošili oko 3,2 milijuna kuna, a oko 190 tisuća kuna koštala je njihova službena odjeća i obuća, što je otprilike jednak iznos koji je potrošen i na otpremnine. Na uredsku opremu i namještaj potrošeno je 2,3 milijuna kuna, točno milijun manje nego na “zdravstvene i veterinarske usluge”, a nešto više od 163 tisuće otišle su i na ručkove, večere ili domjenke, odnosno na “reprezentaciju”.

Računi za mobitel

U Državnom inspektoratu u 2020. godini, barem prema podacima iz plana nabave objavljenom na njihovim službenim stranicama, planiraju, bez uračunatih plaća zaposlenika, potrošiti oko četiri milijuna kuna više nego lani. Tako će za, primjerice, automobilske gume dati 250 tisuća kuna, odnosno 70 tisuća više nego što je planirano lani, a na nova računala i računalnu opremu otići će 1,34 milijuna kuna, odnosno čak tri puta više nego lani kada su za njih izdvojili 400 tisuća kuna. Sudeći prema planiranim rashodima za račune fiksne i mobilne telefonije, u ovoj godini u Inspektoratu će mnogo više telefonirati iz ureda nego s terena. Na usluge fiksne telefonije otići će čak 2,18 milijuna kuna, a na one mobilne 600 tisuća, odnosno tri i pol puta manje.

Andrija Mikulić
Andrija Mikulić
DRŽAVNI INSPEKTORAT Apsurd: Veće plaće od inspektora u Inspektoratu imaju savjetnici, ali i inspektori u ministarstvima!

S druge strane, lani su računi za mobitele stajali 1,62 milijuna kuna, a kako će i hoće li tu brojku ove godine spustiti za puni milijun tek ćemo vidjeti. Osim toga, blistat će uredi Inspektorata ove godine kao nikada ili barem nekoliko puta više nego lani, jer za usluge čišćenja prostora izdvojit će 2,2 milijuna kuna, dok je lani za te usluge plaćeno 632 tisuće kuna. S druge strane, ove godine su na nekim stavkama odlučili i znatno uštedjeti, primjerice na tonerima za pisače za koje će izdvojiti tek nešto više od osam tisuća kuna, dok su lani na boje za printere potrošili 199 tisuća kuna.

Neće se ove godine Inspektorat baš ni previše reklamirati jer na promidžbeni materijal planira potrošiti dvadesetak tisuća kuna, odnosno tridesetak tisuća kuna manje nego u prethodnoj godini. Zato bi za nabavu motornih vozila trebali izdvojiti 1,6 milijuna kuna, dok su lani na jedan automobil planirali potrošili 322 tisuće kuna. Nešto su drukčiji iznosi u pojedinačnim financijskim planovima, u kojima stoji da je u 2019. za “obnovu voznog parka” planirano 1,1 milijun kuna, a u 2020. 3,4 milijuna kuna.

Themes
ICO